به گزارش روابط عمومی شرکت صنایع شیر ایران (پگاه)، آش دوش یکی از غذاهای معروف در شهرهای اردبیل و کرمانشاه است که طعم ماندگاری در آشپزی ایرانی دارد. آش دوغ از غذای محلی کرمانشاهیها و اردبیلیهاست؛ آشی که معمولا در فصول سرد سال سرو میشود و همه لذتش به خوردن آن در سرما است.
بعضیها متناسب با سلیقه و فرهنگ غذاییشان این آش را با گوشت قلقلی سرو میکنند و گروهی دیگر بدون گوشت. دوغ پایه اصلی تهیه این غذا است.
باکتریهای مفید موجود در دوغ از رشد باکتریهای مضر بدن و ابتلا به بیماریهای رودهای و عفونی جلوگیری میکنند. میکروبهای پروبیوتیک موجود در دوغ به هضم غذا نیز کمک میکند. همچنین مانع سوءهاضمه در بدن میشود. دوغ دشمن نفخ و اسیدیته معده است.
با طرز تهیه این غذای سنتی با ما همراه باشید.
مواد اولیه:
برنج: ۲ پیمانه
نخود: ۱ پیمانه
سبزی آش: ۵۰۰ گرم
بلغور گندم: ۱ پیمانه
نمک و فلفل: به مقدار لازم
طرز تهیه
۱بهتر است برای تهیه آش دوغ برنج، بلغور گندم و نخود را هر کدام در ظرفهای جداگانه بریزید و با آب خیس کنید و بگذارید در این حالت بمانند. این کار باعث میشود هم مواد راحتتر پخته شوند و هم از نفخ شکم جلوگیری میکند. (بهتر است که آب آنها را هریک ساعت یکبار عوض کنید، این کار را سه بار تکرار کنید).
۲حالا نوبت به تمیز کردن سبزی آش میرسد. سبزی آش شامل تره، گشنیز و نعنا است. در هنگام تمیز کردن سبزیها برگها را از ساقه جدا کنید و ساقهها را در آش استفاده نکنید و دور بریزید. سپس سبزیها را با آب با دقت بشویید و سپس با یک چاقوی تیز بر روی تخته آشپزخانه آن را به صورت یکدست و منظم خرد کنید.
۳آبی که برنج، نخود و بلغور گندم را در آن ریخته بودید دور بریزید و آنها را یک بار دیگر بشویید. سپس نخود و بلغور گندم را با یکدیگر مخلوط کنید. سپس یک قابلمه را انتخاب کنید و مخلوط بلغور گندم و نخود را در آن بریزید و به آن آب اضافه کنید. میزان آب اضافه شده باید به اندازه سه بند انگشت بالاتر از مخلوط نخود و بلغور گندم باشد. سپس قابلمه را بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم بگذارید تا به آرامی پخته شوند.
۴بعد از اینکه مخلوط بلغور گندم و نخود پخته شد، حالا نوبت اضافه کردن سبزی خرد شده به همراه برنج به قابلمه است. بعد از اضافه کردن خوب مواد را هم بزنید تا مخلوط شوند و سپس به آن ۳۰ دقیقه وقت دهید تا سایر مواد نیز به خوبی پخته شوند.
۵سپس به سراغ آماده سازی دوغ بروید، برای این کار یک قابلمه بزرگ را انتخاب کنید و دوغ را درون آن بریزید و سپس یک عدد تخم مرغ را بشکنید و به آن اضافه کنید. سپس بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید و مرتب دوغ را هم بزنید تا تخممرغ درون آن حل شود. به این نکته دقت کنید که انتخاب قابلمه با گنجایش مناسب مهم است، چون قرار است سایر مواد پخته شده به این قابلمه اضافه شود. بعد از اینکه دوغ به جوش آمد، حالا سایر مواد پخته شده در قابلمه دیگر که شامل سبزی آش، برنج، نخود و بلغور گندم است را به دوغ اضافه کنید و خوب آن را هم بزنید.
۶در مرحله آخر باید به طور مداوم به مدت زمان ۴۵ دقیقه آش را هم بزنید تا کاملا مواد پخته شوند و به جوش آیند. در این مرحله نیز باید نمک و فلفل را به قابلمه اضافه کنید.
۷در نهایت بعد از پخته شدن آش دوغ، آن را از اجاق گاز پایین بیاورید و بگذارید کمی سرد شود. آش دوغ را میتوانید با پیاز داغ یا نعناع داغ تزیین کنید.