این روزها همزمان با بارش برف و باران در بسیاری از شهرها حتی نواحی جنوبی به نظر میرسد که مشکل کم آبی رفع شده و کشور به دوران پربارش دهه های قبل بازگشته است، اما به گفته کارشناسان سازمان هواشناسی، زمستان امسال هم مانند چندین سالگذشته، پربارش نیست و همچنان شاهد تداوم خشکسالی هستیم.
بر اساس دادههای سازمان هواشناسی، طی هفت روز گذشته منتهی به ۲۵ دی در کشور حدود ۱۴.۱ میلیمتر بارندگی ثبت شد. میزان بارندگیها در بلندمدت ۸.۹ میلیمتر بود که در مقایسه با بلند مدت حدود ۴۸.۲ درصد افزایش میانگین بارندگی در کشور ثبت شده است.
در دی ماه میزان بارندگیها ۳۳.۴ میلیمتر و در بلندمدت حدود ۲۵.۴ میلیمتر بود. میزان بارشهای این ماه در مقایسه با بلندمدت حدود ۳۱.۵ درصد افزایش داشته است این درحالیست که (از ابتدای مهرماه تاکنون) ۶۵.۲ میلیمتر بارندگی ثبت شده است و بارندگیهای بلند مدت ۸۴.۱ میلیمتر بود بنابراین میزان بارندگیهای سال آبی در مقایسه با بلند مدت حدود ۲۳.۱ میلیمتر کاهش داشته است.
با توجه به اینکه خشکسالی پیاپی و کمبارشی مداوم تمام کشور را درگیر کرده است، برخی استانها کاهشهای چشمگیری در میزان بارندگی نسبت به بلند مدت داشته اند که از جمله این استانها سمنان ۷۵.۵ درصد ، قم ۶۷.۲ درصد، قزوین ۶۲.۴ درصد بارش کمتر از بلندمدت و استان تهران نیز ۶۲.۱ درصد نسبت به بلند کاهش بارندگی داشته اند.
طی سال آبی جاری، کل کشور ۶۵.۲ میلیمتر بارندگی دریافت کرده است این در حالیست که بارندگی بلند مدت ۸۴.۸ میلیمتر است بنابراین امسال میانگین بارشها نسبت به بلندمدت ۱۹.۵ میلیمتر معادل با ۲۳.۱ درصد کاهش داشته است. بارشهای کشور در این بازه زمانی طی سال گذشته ۸۱.۷ میلیمتر بود بنابراین بارشهای امسال نسبت به سال گذشته حدود ۱۶.۵ میلیمتر معادل با ۲۰.۲ درصد کاهش داشته است. درواقع بارشهای کشور طی سال آبی جاری باید به ۲۳۶.۹ میلیمتر برسد و بارشهای اخیر حدود ۲۷.۵ درصد این میزان را تامین کرده است.
کلانشهر تهران طی هفت روز گذشته تنها ۳.۵ میلیمتر بارندگی دریافت کرده است. میزان بارندگیهای این استان در بلندمدت حدود ۷.۱ میلیمتر است و در واقع بارشهای این بازه زمانی نسبت به بلندمدت حدود ۳.۶ میلیمتر کاهش داشته است. کلانشهر تهران از ابتدای دی ماه با بارش ۱۵.۸ میلیمتری نسبت به بارشهای ۲۲.۲ میلیمتری بلندمدت حدود ۶.۷ میلیمتر کاهش بارندگی داشته است.
تهران از ابتدای سال آبی امسال تاکنون ۳۶.۲ میلیمتر بارندگی دریافت کرده است. میانگین بارندگیهای آن در بلندمدت ۹۵.۵ میلیمتر است بنابراین بارشها در فصل آبی امسال نسبت به بلندمدت ۵۹.۳ میلیمتر کاهش داشته این در حالیست که سال گذشته در همین بازه زمانی حدود ۶۹.۴ میلیمتر بارندگی داشت بنابراین در سال آبی امسال ۳۳.۳ میلیمتر کاهش یافته است.
تغییر اقلیم همچنان در کشور ادامه دارد
در همین رابطه سحر تاجبخش رئیس سازمان هواشناسی کشور در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان با بیان اینکه امسال هم همانند سال گذشته با توجه به تغییر شرایط اقلیمی در کشور خشکسالی داریم گفت: میزان بارشها در پاییز امسال نسبت به سال های گذشته بسیار کم بوده است .
او ادامه داد: در زمستان امسال میزان بارشها شاید افزایش یابد، اما با توجه به تغییر اقلیم این بارشها بیشتر در مناطق جنوبی کشور است.
با چند روز بارش باران و برف وارد ترسالی نمی شویم
همچنین فریبا گودرزی کارشناس هواشناسی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: با بارش های اخیر باران و برف ، مردم تصور نکنند که وارد دوران ترسالی شده ایم و دیگر خشکسالیهای چند سال گذشته جبران شده است.
او ادامه داد: همچنان کشور درگیر خشکسالی است و با توجه به آنکه در ۵ سال گذشته میزان بارشها بسیار کم بوده، به هیچ عنوان کم آبی کشور با این میزان بارشها جبران نمیشود.
گودرزی گفت: بارشهای خوبی طی چند روز گذشته داشتیم و از روز جمعه هم سامانه بارشی جدیدی وارد کشور میشود که بسیاری از مناطق جنوب و جنوب غرب کشور را درگیر میکند اما همچنان این میزان بارشها به معنای آن نیست که وارد دوره ترسالی شده ایم بلکه هنوز به میزان نرمال هم شاهد بارش برف و باران نبوده ایم.
بارش ها همچنان با وضعیت نرمال در کشور فاصله دارد
همچنین صادق ضیائیان مدیرکل پیش بینی سازمان هواشناسی به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در یک ماه گذشته به طور میانگین روزانه شاهد صدور یک یا دو هشدار سطح نارنجی و زرد در حوزه بارش باران و آلودگی هوا بوده ایم.
او ادامه داد: بارشها هنوز با حد میانگین بسیار فاصله دارد و با بارش چند روزه باران و برف مردم تصور نکنند که کم آبی در کشور جبران میشود.
بسیاری از مسئولان در حوزه وزارت نیرو و مدیریت آب هم همواره این نکته را به هم وطنان گوشزد میکنند که بارشها هنوز با حد میانگین در کشور بسیار فاصله دارد و هنوز بسیاری از سدهای کشور خالی هستند.
تغییر اقلیم به عنوان یک پدیده زیست محیطی است که بسیاری از کشورهای همسایه از جمله ایران را در گیر خود کرده و دارای تبعات خطرناک از جمله وقوع سیل به ویژه در مناطق خشک کشور میشود بنابراین باید تمهیدات لازم در این بخش اندیشیده شود و مدیریت مصرف آب همچنان ادامه داشته باشد.