به گزارش ایرنا، انباشت زباله در سالیان اخیر به معضل بزرگی برای گیلان تبدیل شده که از نظر مسئولان ارشد این استان، این معضل مهمترین و حادترین مشکل گیلان است و مسئولان همواره سعی در حل این مشکل دارند اما این بحران در این استان و به خصوص در رشت با توجه به محیطزیست شکننده و حساس آن، همچنان پابرجاست.
تولید پسماند به عنوان باقیمانده کالای مصرفی، امری اجتنابناپذیر در زندگی امروزی است که در کنار بیتوجهی به محیطزیست و مسئولیتهای مدنی، تاکنون نتیجهای جز رهاسازی و انباشت زباله در دامان طبیعت نداشته است.
هم اینک حدود ۲ هزار و ۱۰۰ تن زباله روزانه در گیلان تولید میشود که از این مقدار ، حدود یکهزار و ۱۰۰ تن مربوط به مرکز استان است و از سوی دیگر منطقه سراوان در ۱۷ کیلومتری رشت با محیطی جنگلی، میزبان دپو و دفن زباله رشت و چند شهرستان دیگر است که مردم این خطه و سایر مردم گیلان امید دارند که با راه اندازی و تکمیل فازهای شرکت کودالی و همچنین بهره برداری از سایت زباله سوز ۶۰۰ تنی رشت، این معضل برای همیشه برطرف شود.
با توجه به وضعیت کنونی پسماند ، استاندار گیلان چندی پیش در پنجمین جلسه کارگروه مدیریت پسماند، این معضل را بزرگترین تهدید استان عنوان کرد و گفت: اکنون دیگر زمان ارائه گزارش شفاهی نیست و این اقدام از هیچ مسئولی پذیرفته نمیشود.
اسدالله عباسی اظهار داشت: در دیدار نمایندگان شمال کشور با رئیس جمهوری، فیلمی از وضعیت پسماند گیلان تهیه و به نظر دکتر رئیسی رساندیم که برای وی نیز ناراحت کننده بود چون وضعیت پسماند گیلان بسیار حاد و جدی است.
استاندار گیلان با اشاره به مشکلات استان در بخش های مختلف، مهمترین موضوع را پسماند عنوان کرد و بیان کرد: ضروری است که سهم پسماند استانهای شمالی در بودجه ۱۴۰۱ و برنامه هفتم توسعه به طور ویژه دیده شود.
توجه و نظر مسئولان ارشد گیلان به معضل پسماند نشان دهنده این است که این مشکل، گیلان سرسبز را تحت فشار قرار داده و باید چاره ای برای رهایی از آن و کاهش این معضل اندیشید که به طور حتم یکی از موثرترین اقدامات برای کاهش پسماند گیلان، به بهره برداری رسیدن و راه اندازی نیروگاه زباله سوز ۶۰۰ تنی رشت است.
ساخت نیروگاه زباله سوز همواره به عنوان یکی از مهمترین راه حل های بلند مدت مدیریت زباله در دنیا شناخته می شود که علاوه بر حل مشکل زباله می تواند به عنوان منبعی برای ایجاد ارزش افزوده از پسماند باشد. رشت نیز چندی سالی است که با پروژه ساخت نیروگاه زباله سوز آشنایی دارد.
نیروگاه ۶۰۰ تنی زباله سوز رشت که قرارداد احداث آن در سال ۱۳۹۲ توسط شهرداری رشت منعقد شد، تاکنون کمتر از ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و این درحالی است که در این نیروگاه، قابلیت تولید ۳۸ هزار مگاوات برق در سال نیز پیشبینی شده است.
کل اعتبار پیش بینی شده برای احداث نیروگاه زباله سوز در قرارداد سال ۱۳۹۲ ، حدود ۴۰ میلیون دلار بوده که شهرداری رشت ابتدا باید ۲۵ درصد پیش پرداخت برای خرید تجهیزات تزریق میکرد و با وجود اینکه قرارداد ساخت این نیروگاه از سال ۹۲ منعقد شده بود اما به دلیل بعضی از مشکلات همچون معارض های محلی ، کار ساخت آن متوقف شده بود اما از سال گذشته ، فعالیت اجرایی آن آغاز شد.
اما شهردار رشت نیز در خصوص نیروگاه زباله سوز رشت اظهار داشت: هدف اصلی ما راه اندازی هر چه زودتر این نیروگاه است زیرا هم اینک زباله شهرهای دیگر نیز به رشت ورود می کند و به همین دلیل با انباشت زباله در مرکز گیلان مواجه هستیم.
سیدامیرحسین علوی افزود: برای راه اندازی نیروگاه زباله سوز رشت، به یکهزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بودجه نیازمندیم که اگر این میزان بودجه و اعتبار به موقع تهیه شود، در فاصله زمانی ۲ساله، این پروژه بزرگ ملی به بهره برداری خواهد رسید.
از سوی دیگر مدیرعامل سازمان پسماند گیلان نیز چندی پیش در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به وضعیت تکمیل نیروگاه زباله سوز ۶۰۰ تنی رشت نیز اشاره و اظهار کرد: براساس جدول زمانبندی شده در صورتی که اعتبار این پروژه که بزرگترین پروژه گیلان نیز بشمار میرود، اگر به موقع تامین شود، حداکثر تا حدود ۲ الی سه سال آینده این پروژه به طور کامل به بهرهبرداری خواهد رسید.
سیدمحمد اجاقزاده محمدی به دلایل تاخیر طی چند سال اخیر برای راه اندازی این نیروگاه نیز اشاره و بیان کرد: عقد قرارداد و مجوز احداث نیروگاه زباله سوز ۶۰۰ تنی رشت در کنار پنج نیروگاه دیگر کشور گرفته شد که یکی از دلایل تاخیر در احداث این نیروگاه، گرفتن مجوزهای زیست محیطی بود که این امر اواخر سال ۹۶ انجام شد.
اما با توجه به گفته شهردار رشت، در جدیدترین برآوردهای انجام شده، برای تکمیل و راه اندازی بزرگترین نیروگاه زباله سوز کشور در رشت، به یکهزار و ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار و بودجه نیاز است که با تزریق به موقع ، در بازده زمانی ۲ الی سه ساله، این پروژه به بهره برداری کامل خواهد رسید.
همچنین راه اندازی فاز ۲ شرکت کودآلی با ظرفیت ۲۵۰ تن در روز در کنار فاز یک آن که هم اینک این فاز نیز با همین میزان مشغول بکار است و پروژه افزایش ظرفیت این شرکت از ۵۰۰ به یکهزار تن ، مشکل زباله و پسماند در گیلان بشدت کاهش و برطرف خواهد شد.
این در حالی است که اتمام این پروژه ها، نیاز به اعتبارات ملی مناسب دارند و با توجه به اینکه از نگاه کارشناسان و مسئولان ارشد گیلان ، پسماند مهمترین معضل و تهدید در استان گیلان بشمار میرود، هم اکنون همه نگاه ها به سمت دولت سیزدهم است.
با حضور آقای رئیسی و هیات همراهش به استان گیلان، مسئولان ارشد ، نمایندگان مردم شهرهای مختلف گیلان در مجلس و همچنین اقشار مختلف مردم این استان انتظار دارند که دولت آقای رئیسی نگاه بسیار ویژهای به این معضل داشته و با دستورات لازم ، بودجه و اعتبارات مناسبی برای کاهش معضل پسماند در گیلان داده شود.
به طور حتم دولت سیزدهم نیز از این معضل به خوبی آگاه است زیرا آیت الله رئیسی حتی فیلمی مبنی بر بخشی از معضل پسماند این استان را مشاهده کرده و این انتظار میرود که با حضور دولت سیزدهم در استان گیلان، دستورات خوبی در این بخش از سوی رئیس جمهوری صادر شود.
به هر حال گیلان اکنون چشم انتظار سفر روز جمعه رئیس جمهور است تا در کنار دیگر محرومیت ها و مشکلاتش، معضل پسماند را نیز با ورود مستقیم به سرآغازی جدید برساند.