روند کاشت بذر سبزی اصلاً کار سخت و پیچیدهای نیست اما اگر به دنبال برداشت محصول مناسب هستید، باید به برخی نکات توجه داشته باشید. شناخت این نکات و پیش رفتن روی اصول کاشت به شما کمک میکند تا محصولات با کیفیتی را در نهایت برداشت کنید و بدون دغدغه و سختی روند کاشت را پیش ببرید. به واسطه همین موضوع، ما در ادامه برای شما در رابطه با نکاتی صحبت کردهایم که دانستن و به کار گرفتن آنها میتواند حین کاشت بذر سبزی کمک کننده باشد و شانس بروز هرگونه مشکل را در ادامه به حداقل برساند. پس اگر به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای محتوا همراه بمانید.
نکاتی در رابطه با کاشت بذر سبزی
بررسی مراحل کاشت بذر سبزی
در اولین قدم برای بالا بردن شانس موفقیت کاشت بذر سبزی، شما باید در رابطه با مراحل کاشت اطلاعات کسب کنید. شناخت این مراحل به شما کمک میکند تا متناسب با بذری که انتخاب کردهاید و شرایطی که دارید روند کاشت را پیش ببرید و محصولی باکیفیت را در انتها کشت کنید. اصول و مراحل کاشت سبزی در همه جای دنیا یکسان است اما این شما هستید که باید با توجه به برخی نکات به نحو احسن روند کاشت را پیش ببرید. اجازه دهید در ادامه مراحل اصولی کاشت را مورد بررسی قرار دهیم.
مرحله اول کاشت بذر سبزی، انتخاب بذر مناسب و باکیفیت
مرحله اول از روند کاشت بذر سبزی، انتخاب محصول مناسب است. در ابتدا شما با توجه به شرایطی که دارید، باید بذر سبزی مناسب را انتخاب کنید. در حال حاضر، چندین نوع متفاوت از بذرها وجود دارند که هر کدامشان در شرایط محیطی خاصی بازدهی بیشتری خواهند داشت. پس شما باید با توجه به شرایط خود بذر مناسبی را انتخاب کنید. در کنار این موضوع، هر چه بذری که انتخاب کردهاید باکیفیتتر باشد، شانس بروز هرگونه آسیب در ادامه به حداقل خواهد رسید. پس، شما باید به سراغ محصولاتی بروید که کیفیت خوبی دارند. برندهای سرشناسی که در این زمینه فعالیت میکنند، میتوانند انتخاب خوبی برای خرید بذر سبزی باکیفیت باشند.
مرحله دوم، بسترسازی
مرحله دوم از کاشت بذر سبزی، بسترسازی است. با توجه به بذری که انتخاب کردهاید و شرایطی که دارید، باید با اطلاعات کافی روند کاشت را پیش ببرید. در این شرایط، بعد از کسب اطلاعات باید بستر مناسب برای کاشت را آماده کنید. بستر مناسب میتواند شامل انتخاب محل کاشت، فراهم کردن کود و خاک مناسب و تصمیمگیری در رابطه با محل کاشت باشد. شما امکان این را خواهید داشت که بذرها را در گلدان یا در باغچه بکارید. به هر حال باید قبل از شروع کاشت بذرها در خاک، تصمیم خود را نهایی کنید و با داشتن اطلاعات کافی در این زمینه قدم بردارید. اگر میخواهید بذرها را در باغ و باغچه بکارید، باید حتماً به فصل مناسب کاشت، نحوه آبیاری، میزان آبیاری، میزان بارندگی، شرایط محیطی، دمای هوا و… توجه داشته باشید؛ اما اگر میخواهید بذر را در گلدان بکارید، امکان این را خواهید داشت که با جابجایی گلدان در شرایط محیطی خاص، تمام نیازهای بذرهای در حال رشد را برطرف کنید.
مراحل کاشت بذر سبزی
مرحله سوم، کاشت بذرها
در مرحله سوم از کاشت بذر سبزی بعد از انتخاب بذر مناسب و باکیفیت و فراهم کردن بستر مناسب، شما باید این بذرها را بکارید. با توجه به فضایی که دارید، نوع بذر و محیط کشت، شما باید روند کاشت را آغاز کنید. نوع سبزی که انتخاب کردهاید و همچنین فضایی که در اختیار دارید تعیین میکند که باید بذرها را با چه فاصلهای از یکدیگر بکارید. اگر میخواهید به صورت اصولی کشاورزی را پیش ببرید، باید به صورت منظم بذرها را بکارید. حتما با توجه به ویژگیهای بذری که انتخاب کردهاید روند کاشت پیش ببرید.
برای مثال عمق کاشت بذر، میزان آب مورد نیاز، خاک مناسب و… را مورد توجه قرار دهید و با به کارگیری این فاکتورها روند کاشت را پیش ببرید. هر چه بذری که انتخاب کردهاید بزرگتر باشد، شما باید فاصله بیشتری را برای کاشت در نظر بگیرید. علاوه بر این موضوع، حتماً از کودهای مناسب در ابتدای کاشت استفاده کنید تا بتوانید به خوبی مواد معدنی مناسب برای تغذیه گیاه را فراهم کنید. بذرها را مرتب و در ردیفها و ستونهایی مناسب در کنار یکدیگر قرار دهید و بعد به آرامی روی آنها را با خاک بپوشانید. نباید بعد از کاشت خاک را زیاد از حد منسجم کنید تا بتوانید شرایط را برای رشد و فعالیت مناسب بذر فراهم نمایید.
مرحله چهارم، آبیاری
در قدم بعدی از کاشت بذر سبزی، شما باید بذرها را آبیاری کنید. آب یکی از مهمترین فاکتورهایی است که میتواند سلامت بذرها را تضمین کند. میزان آبی که شما به گیاه میرسانید نیز به نوع بذری که انتخاب کردهاید بستگی دارد. پس، حتماً به اندازه به گیاه آب دهید. همانطور که آبیاری کم میتواند به گیاه آسیب برساند، آبیاری زیاده از حد نیز مضر است و میتواند در همان ابتدای کاشت باعث آسیب به بذرها شود.
مرحله پنجم، رسیدگی به گیاه
بعد از این که مراحل اولیه کاشت بذر سبزی به پایان رسید، شما باید روند نگهداری از محصول را آغاز کنید. در این مرحله شما باید علاوه بر توجه به نیازهای گیاه، فاکتورهایی مانند حذف علفهای هرز را نیز مورد توجه قرار دهید. هنگامی که گیاه شما جوانه زد، باید تمام تلاش خودتان را بکنید تا به گیاه نور کافی، آب کافی و مواد مغذی کافی برسد. همچنین، شما نباید اجازه دهید تا غذایی که برای گیاه فراهم کردهاید، توسط علفهای هرز هدر داده شود. برخی از علفهای هرز قدرت بسیار زیادی در جذب آب و مواد غذایی دارند و همین موضوع میتواند جلوی تغذیه مناسب سبزیجات شما را بگیرد و اجازه ندهد تا در نهایت محصول خوبی را برداشت کنید.
شما باید به صورت مداوم به بذرهای رشد کرده توجه داشته باشید و در صورت وجود علفهای هرز آنها را به طور کامل بچینید. علاوه بر این موضوع، اگر میبینید که بعد از رشد جای جوانهها کوچک شده، میتوانید بوتهها و محصولات ضعیفتر را حذف کنید تا فضا را برای رشد بهتر باقی بذرها فراهم نمایید.
مرحله آخر، برداشت محصول
مرحله آخر از کاشت بذر سبزی برداشت محصول است. با توجه به بذری که کاشتهاید، باید در موعد مقرر محصول حاصل شده را برداشت کنید. اگر گیاه شما چند ساله است و چند بار محصول میدهد، میتوانید با مراقبت از آن گیاه منتظر باردهی دوباره باشید. اگر محصول شما تنها یک بار محصول میدهد، بعد از اتمام رشد میتوانید آن را برداشت کنید.
بررسی نحوه کاشت برخی سبزیهای پرطرفدار
اگر میخواهید روند کاشت بذر اسفناج یا هر نوع سبزی دیگری را پیش ببرید، بد نیست در رابطه با مراحل و نکات مهم در رابطه با کاشت برخی از سبزیهای پرطرفدار بیشتر بدانید. سبزیهایی مانند اسفناج، ریحان، شاهی، پونه و… جزو آن دسته از سبزیهای پرطرفداری هستند که کاشت آنها میتواند به شما کمک کند تا نیاز خود را برطرف کنید. در ادامه برای شما بیشتر در رابطه با نکات مهم راجع به کاشت دو مورد از پرطرفدارترین انواع بذرها یعنی بذر اسفناج و بذر ریحان صحبت خواهیم کرد.
نحوه کاشت بذر اسفناج
اسفناج جزو آن دسته از گیاهانی میباشد که طرفداران زیادی دارد. این محصول پر از مواد مغذی و ویتامینهایی است که تمامی این موارد میتوانند به سلامت انسانها کمک کنند. پس اگر به دنبال کاشت بذر سبزی هستید، اسفناج میتواند یکی از بهترین انتخابهای شما باشد. به طور کلی اسفناج گیاهی است که دارای برگهایی حالت دار میباشد. معمولاً این گیاه تا ۱۵ الی ۲۰ سانتیمتر رشد میکند. اسفناج به فاکتورهای محیطی خاص مانند خشکی و شوری خاک مقاوم است و میتواند تا دمای منفی ۳ درجه سانتیگراد را تحمل کند. با توجه به این فاکتورها، شما میتوانید با کاشت این محصول با ریسک نسبتاً پایین به مرحله برداشت موفق برسید. برای کاشت اسفناج در ابتدا شما باید به برخی نکات توجه داشته باشید.
برای مثال مهمترین زمان برای کاشت این گیاه معمولاً اوایل زمستان و اواخر پاییز است. بذر این گیاه باید در عمق ۱ سانتیمتری خاک کاشته شود و شما باید بعد از رشد جوانهها، آبیاری را به این هفتهای ۲ الی ۳ بار محدود کنید. زمان برداشت اسفناج نیز نسبتاً محدود میباشد. بعد از این که حس کردید اسفنجها به اندازه کافی رشد کردند، آنها را برداشت کنید. خاک مناسب برای اسفناج خاک ترکیب ماسه بادی و کود حیوانی میباشد. این گیاه به آب فراوانی نیاز دارد و شما باید با دست و دلبازی زیادی اسفناج را آبیاری کنید. اسفناج برای رشد مناسب به نور مستقیم و کافی خورشید نیاز دارد. پس اگر این محصول را در گلدان کاشتهاید، حتماً گلدان را جایی قرار دهید که حداقل روزانه برای چند ساعت آفتاب به آن بخورد.
نحوه کاشت بذر ریحان
ریحان به عنوان یکی از پرطرفدارترین انواع سبزی شناخته میشود که در میان ما ایرانیها و حتی در خارج از ایران طرفداران زیادی دارد. کاشت بذر ریحان اصلاً کار سختی نیست. تا زمانی که شما شرایط نسبتاً مساعد و محیط مناسبی را برای رشد این گیاه فراهم کنید، ریحان میتواند بدون هیچ گونه مشکلی رشد کند و به باردهی برسد. رشد ریحان بسیار سریع است و این گیاه با دوام خوب و نیازهای کمی که دارد، میتواند به عنوان بهترین انتخاب برای کاشت بذر سبزی شناخته شود. برای کاشت این محصول شما باید به انتخاب بستر مناسب بپردازید زیرا شرایط رشد در گلدان و باغچه متفاوت است.
اگر میخواهید این گیاه را در گلدان بکارید، یک روز قبل بذرها را خیس کنید. بعد از پر کردن گلدان با خاک مناسب که ترکیبی از خاک برگ، کوکوپیت، خاک باغچه، پیتماس، و پرلیت میباشد، روند کاشت را آغاز کنید. در قدم بعد، گلدان را آبیاری کنید و بعد از آبیاری کامل بذرها با فاصله ۴ سانتیمتری از یکدیگر و با عمق حدود ۱ سانتیمتر بکارید. سپس دوباره گلدان را آبیاری کنید و بعد از جوانه زدن، تعداد آبیاریها را با توجه به نیاز گیاه تعیین کنید. اگر میخواهید این گیاه را در باغچه بکارید، باید خاک مناسب را فراهم کنید و بعد بذرها را با فاصله حدود ۱۵ سانتیمتر بکارید. میتوانید روند نشا کردن را در گلدان پیش ببرید و بعد جوانهها را به زمین اصلی منتقل کنید. بهترین زمان برای کاشت بذر ریحان از حدود اواسط فروردین تا اواخر بهار میباشد. بذر ریحان برای رشد حداقل به ۳ الی ۴ ساعت نور مستقیم در طول روز نیاز دارد. پس حتماً با توجه به این نکته محل کاشت را انتخاب کنید.
کسب اطلاعات در رابطه با نکاتی که میتوانند موفقیت کاشت بذر سبزی را افزایش دهند
شناخت برخی نکات میتواند به شما کمک کند تا موفقیت کاشت بذر سبزی را افزایش دهید. در ادامه برای شما برخی از مهمترین این نکات را نام بردهایم:
- حتماً با زمانبندی مناسب و درست روند کاشت را پیش ببرید
- به سراغ بذرهای باکیفیت بروید زیرا هر چه بذر انتخاب شده کیفیت بیشتری داشته باشد، در ادامه شانس بروز هرگونه مشکل به حداقل میرسد
- حتماً خاک مناسبی را انتخاب کنید
- زاویه و میزان تابش نور از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است
- به هیچ عنوان در آبیاری افراط و تفریط نکنید و به اندازه به گیاه آب دهید
- دمای محیط را تنظیم کنید و دستورالعملهای مربوط به کاشت برخی بذرهایی که روی بستهبندی آنها نوشته شده را مورد توجه قرار دهید
- تراکم کاشت را رعایت نمایید
با توجه به این نکات است که شما میتوانید با شانس موفقیت بالا روند کاشت را پیش ببرید.
نکاتی که میتوانند موفقیت کاشت بذر سبزی را افزایش دهند
جمعبندی
ما سعی کردیم در این مقاله برداشتی از سایت نازبو برای شما در رابطه با نکات مهمی که برای کاشت بذر سبزی توجه به آنها ضروری است صحبت کنیم و نحوه کاشت دو مورد از مهمترین و پرطرفدارترین سبزیها یعنی بذر اسفناج و بذر ریحان را شرح دادیم. شناخت اطلاعات کاربری در این زمینه میتواند راهگشای شما باشد تا بتوانید با کمترین میزان مشکل و دغدغه روند کاشت را پیش ببرید. هر چه شما بیشتر به نکات نام برده شده توجه داشته باشید، در ادامه رضایت شما از کار کشاورزی بیشتر خواهد شد و بازدهی شما نیز افزایش پیدا میکند.