گرامیداشت شاعر و نویسنده گیلانی در پژوهشکده گیلان‌شناسی رشت
گرامیداشت شاعر و نویسنده گیلانی در پژوهشکده گیلان‌شناسی رشت
معین نیوز_آیین گرامیداشت هوشنگ عباسی شاعر، نویسنده، گیلان‌پژوه و روزنامه‌نگار گیلانی در پژوهشکده گیلان‌شناسی رشت برگزار شد.

به گزارش معین نیوز به نقل از خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در رشت، آیین گرامیداشت هوشنگ عباسی شاعر، نویسنده، گیلان‌پژوه و روزنامه‌نگار گیلانی به اهتمام انتشارات سپیدرود و فریدون شایسته استاد دانشگاه و با حضور فعالان فرهنگی، ادبی و مطبوعاتی استان در پژوهشکده گیلانشناسی دانشگاه گیلان برگزار شد.

در این مراسم فیاض زاهد پژوهشگر تاریخ اجتماعی با اشاره به نقش دولت‌های محلی در نخستین سال‌های ایران دوره اسلامی همچون طاهریان، صفاریان، سامانیان و دیلمیان اظهار داشت: این حکومت‌ها پژواک‌های تاریخی ایران را در قالب شعر، متل، خدای‌نامه‌ها و داستان‌های ملی حفظ کردند و فردوسی، بیهقی، جوینی و رشیدالدین فضل‌الله همدان، چهره‌هایی هستند که رنسانس فرهنگی ایران را رقم زدند.

وی شعر را در تاریخ فرهنگی ایران دارای جایگاهی مهم خواند و افزود: شاعران ایرانی در طول تاریخ، نمادهای ایستادگی فرهنگی بوده‌اند و اگر کسی بخواهد ایران را بشناسد، باید با شعر فارسی آشنا شود.

وی هوشنگ عباسی را کنش‌گر عرصه فرهنگ گیلان ذکر و با قدردانی از عوامل برگزاری این مراسم، ابراز امیدواری کرد که فرهنگ بزرگداشت از فرهیختگان در دوران حیات آنان به یک سنت ماندگار تبدیل شود.

سید هاشم موسوی عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه گیلان نیز هوشنگ عباسی را معبری برای پیوند بین گیلان و فرهنگ آن دانست و سال‌ها سردبیری نشریات مختلف و گیلان پژوهی او را ستود.

وی دفتر کار هوشنگ عباسی را مأوای پژوهشگران و دوستداران فرهنگ گیلان ذکر کرد و گفت: او خوب می‌داند که فقط با فرهنگ است که می‌توانیم به جهان بیرون قدم بگذاریم، او امروز از مهم‌ترین چهره‌های گیلان‌شناسی است و آثار هوشنگ عباسی، جایگاهی مهم در حافظه تاریخی مردم و اهالی فرهنگ گیلان برای او رقم زده است.

در این مراسم کتاب ارج‌نامه هوشنگ عباسی با عنوان «خاکستری در باد» با تالیف فریدون شایسته که به همت انتشارات سپیدرود در ۳۶۰ صفحه منتشر شده، رونمایی شد.

هوشنگ عباسی شاعر، نویسنده، گیلان‌پژوه و روزنامه‌نگار گیلانی، سال ۱۳۳۳ در روستای فخرآباد بخش لشت‌نشا از توابع شهرستان رشت به دنبال آمد و بیش از سه دهه است که به امر پژوهش، تألیف و روزنامه نگاری می پردازد و حاصل تلاش‌های فرهنگی‌اش تاکنون در مجلات مختلفی چاپ شده است.

عباسی عضو هیئت موسس «خانه فرهنگ گیلان»، «انجمن مهرورزان گیل» بوده و با ادارات میراث فرهنگی و فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان در امر تحقیق و پژوهش همکاری کرده است. او به فارسی و گیلکی در قالب نو و کلاسیک شعر می‌سراید و در زمینه گیلان‌شناسی، مردم‌شناسی، نقد و بررسی ادبیات، قلم می‌زند.

عباسی در جمع‌آوری شرح حال مشاهیر گیلان با مجموعه فرهنگ نام آوران معاصر ایران همکاری داشته و با دایره‌المعارف بزرگ اسلامی در تالیف برخی مقالات مربوط به گیلان نیز همکاری داشته است.

کتاب‌ها و تالیفات متعددی از هوشنگ عباسی به چاپ رسیده که در جشنواره‌های ادبی حائز مقام و رتبه اول شده است؛ از جمله کتاب «شاعران گیلک و شعر گیلکی» جلد اول در سال ۱۳۸۰ خورشیدی، در جشنواره شعر گیلکی مقام اول پژوهش‌های ادبیات گیلکی را به خود اختصاص داد. کتاب «لشت‌نشاء سرزمین عادلشان» نیز در سال ۱۳۸۳ در جشنواره دکتر محمد معین رتبه اول در رشته تاریخ و جغرافیا را به‌دست آورد.

عباسی در سال ۱۳۸۳ با ارائه طرح پژوهشی «زنان نامدار و هنرمند گیلان» از طرف اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان به عنوان محقق نمونه برگزیده شد. یاوری (تعاون سنتی در روستاهای گیلان)، بازتاب نهضت جنگل در هنر و ادبیات، ترانه‌های سرزمین باران، دیدنی های گیلان، گیلان در سفرنامه های سیاحان ایرانی، نمایش ها و بازی های سنتی گیلان نوروزبل و درآمدی بر ادبیات گیلکی، از جمله آثار چاپ شده هوشنگ عباسی است. سیمای علی در فرهنگ گیلان، فرهنگ دانشوران و مفاخر استان گیلان، فرهنگ بازی‌ها و ورزش‌های بومی گیلان، فرهنگ زنان نامدار و هنرمند گیلان، بررسی ساخت اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی روستاهای گیلان، مردم‌نگاری شهرستان رودسر، املش، رودسر و سیاهکل، آستارا و رشت، آوازهای سرزمین پدری و… از دیگر کارهای پژوهشی او به شمار می آید.

از مجموعه برنامه‌های «بزرگداشت نام‌آوران کتابخانه ملی»؛ آیین نکوداشت محمدتقی پوراحمد جکتاجی گیلان‌پژوه و پیشکسوت مطبوعات استان گیلان هم برگزار شده است.