به گزارش دیارمیرزا، دکتر فریدون شایسته پژوهشگر حوزه نهضت جنگل نسبت به عدم توجه کافی به “کسما” انتقاد کرد.
در یادداشت کوتاه او آمده است:
شهرک تاریخی کسما، تبلور و بازتاب خیزش سیاسی-اجتماعی مردم طبقه متوسط و زارعین بینوا در ادوار مشروطه و جنگل است. جایی که توانست نخستین نشریه سیاسی و اجتماعی مشهور نهضت جنگل را با مدیریت میرزا حسین کسمایی، غلامحسین نویدی کسمایی و با توان مالی حاج احمد کسمایی منتشر سازد.
حالا که مدت هاست یک چهره علمی، صاحب نام و عنوان با انبوهی از تحقیقات و اکتشافات میدانی به نام جناب دکتر ولی جهانی، مدیر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان شده است، کسمای تاریخی و مردم نجیب کسما، چه سودی بردهاند و جناب مدیرکل، به این سامان چه خدمتی کرده است؟ مگر بافتهای فرسوده تاریخی کسما، نمی تواند با مرمت و اندکی توجه، مورد بازدید گردشگران داخلی و خارجی گردد؟ مگر با رونق و توجه محصولات بومی منطقه، نمی توان به احیای هویت اقتصادی منطقه که در ادوار پیشین، موجبعدم وابستگی خیزشگران به بیگانگان شده بود، شد؟
اگر کسما، چون شهرستان املش و شهر لاهیجان، زادگاه و اقامتگاه جناب دکتر جهانی اهل اندیشه و قلم، می بود، باز همین سرنوشت را داشت؟
اگر دکتر جهانی اهل فضل و درد آشنا، نخواهد گامی برای کسمای به ناحق مظلوم بردارد، باید منتظر گام برداشتن کدام فرد یا نهاد دولتی بود؟ این قلم، این مطلب را جهت ثبت در پاره اوراق تاریخ، نگاشته ام. تا آیندگان بدانند که کسی بوده است که برای یک منطقه تاریخ ساز فراموش شده، تضرع و التماس کرده باشد. خدایا، به تو پناه میبریم و از پیشگاه و آستان ربوبی تو، امید و انتظار داریم.
دکتر فریدون شایسته
پژوهشگر حوزه نهضت جنگل