نشست اضطراری سازمان همکاری های اسلامی و اتحادیه عرب که گویا به پیشنهاد ایران و به میزبانی عربستان چندی پیش در ریاض برگزار شد، فرصتی برای دورهمی سران کشورهای منطقه با یک دستور مشخص و آن هم پایان جنایات و آشوب و آتش جنگ با محوریت رژیم صهیونیستی بود.
این اجلاس را باید در شرایط امروز خاورمیانه و بازی و روابط پیدا و پنهان قدرت ها برای تغییر معادلات منطقه، نقطه عطفی در تحولات آینده آن دانست.
تداوم اینگونه رویداد تاریخی و دور هم آمدن سران کشورهای منطقه که سهم بزرگی در مهار تنش ها در صورت اتخاذ سیاست های راهبردی مشترک در مسیر منافع گروهی و یا گسترش تنش با در نظر گرفتن منافع تک بعدی خویش خواهند داشت، می تواند اتفاقی جدید رقم بزند.
خاورمیانه و کشور های منطقه با قرار گرفتن در جبر جغرافیایی برغم برخورداری از منابع و ثروت های طبیعی در کنار مناطق و جایگاه های راهبردی گرفتار آمده در چشم طمع بیگانگانی است که همواره در مسیر منافع خویش مداخلاتی در سرنوشت ملت های این جعرافیا داشته اند.
آنچه اکنون راهبرد برون رفت از این چالش ها می نواند تفسیر شود آگاهی و بیداری دولت_ملت های منطقه و توجه به استراتژی مشترک برای حفظ منافع گروهی با در نظر گرفتن سهم رقابت ها است.
این دورهمی های سران می تواند موجب کاهش درگیری و واگرایی ها و بستن راه نفوذ قدرتها و گسترش همگرایی های منطقه ای و خروج نیروهای مداخله گر شود که سهم بسیاری در تنش های منطقه دارند.آنچه در این گردهمایی نقطه آغازین تحولات می تواند تفسیر شود، فصل مشترک نگاه رهبران کشورها بر روی مساله رژیم صهیونیستی و تاثیر این زائده ژئوپلیتیکی در برهم خوردگی آرامش و منافع ساکنان منطقه و بهره کشی قدرت ها از این تنش و نا آرامی است که رسیدن به این نگاه را باید محترم شمرد و با اعتمادسازی ها تداوم بخشید.
- نویسنده : یونس رنجکش