یکی از نمایندگان تهران در مجلس شورای اسلامی چند روز قبل، ضمن این که تحریمها را فرصت خوبی برای کشور و سببساز افزایش چشمگیر تولید محصولات داخلی دانست، تاکید کرد که بایدن با ترامپ تفاوت چندانی نخواهد داشت و مسیر مذاکره با آمریکا در دولت فعلی یا دولتهای آینده منتفی است.
درباره این گونه اظهارنظرها با رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس ششم گفتوگویی داشتیم که به این شرح است؛
ایرنا- «روح الله ایزدخواه» یکی از نمایندگان تهران گفته است که حتی اگر بایدن هم رئیسجمهور آمریکا شود مجلس اجازه مذاکره با این کشور را نخواهد داد. شما این گونه اظهارات را تا چه حد مسموع میدانید و اصولا صحبت در مورد سیاستهای کلی نظام تا چه حد در اختیار نمایندگان مجلس است ؟
قوامی: ببینید من اعتقادم این است که نه سیاست آمریکا با آمدن بایدن عوض می شود و نه سیاست کلی که جمهوری اسلامی دارد. رهبری هم چندروز پیش فرمودند که در سیاست ما هیچ تغییری ایجاد نمی شود. یعنی اگر سیاست تا الان این بوده که مذاکره نکنیم بعد ازاین هم مذاکره نخواهیم کرد. سیاست جمهوری اسلامی تا به حال عدم مذاکره بوده است. البته رئیسجمهور گاهی گفته است که اگر آمریکا به برجام برگردد ما در مورد مذاکره بحث می کنیم که ایشان هم گفته در مورد مذاکره بحث میکنیم نگفته است که مذاکره می کنیم.
به هرحال من بسیار بعید میدانم که با آمدن بایدن هم او بلافاصله بخواهد به برجام برگردد و بدون قید و شرط تحریمهای ترامپ را لغو کند چون آنها هم به دنبال منافع ملی خودشان هستند چه جمهوریخواه باشند و چه دموکرات.
خانم هریس، معاون اول جو بایدن هم در سخنرانی انتخاباتی صریحا گفت که ایران نباید از حزب الله لبنان حمایت کند، نباید در یمن مداخله کند، نباید در عراق و سوریه و فلسطین دخالت کند. بنابراین من فکر نمیکنم در سیاست ما و آمریکا نسبت به هم تغییری حاصل شود مگر آنکه یا ما مجبور شویم یا آنها مجبور شوند یا منافع آنها اقتضا کند که بخواهند از سیاستی که تاکنون نسبت به ما داشته اند عقب نشینی کنند.
ایرنا- آیا نماینده مجلس میتواند دراین گونه مسائل تصمیمگیرنده باشد؟
قوامی: سیاستهای کلی نظام طبق قانون اساسی از سوی رهبری تعیین میشود؛ این که مذاکره بکنیم یا نه، مجلس توان این کار را ندارد.
این مجلس جایگاه تعیین تکلیف درباره موضوع را ندارد. البته مجالس دیگر هم همین طور چون چنین چیزی سیاست کلی است و رهبری آنها را تعیین می کند، مگر این که مجلس بیاید و برای مذاکره رفراندوم اعلام بکند یعنی برای مذاکره کردن یا مذاکره نکردن از مردم نظرخواهی کند. در آن صورت هم اولا باید دو سوم نمایندگان آن را تصویب کنند و ثانیا باید شورای نگهبان و رهبری آن را تایید کنند. حالا چه رفراندوم برای مذاکره باشد و چه برای عدم مذاکره.