البته در شهرهای مختلف نان هایی با طعم های گوناگون طبخ می شودکه در شهر لشت نشاء نیز نان خشک(بیسکویت سنتی) با طعم ومزه منحصربفرد طبخ می شود که درخصوص سابقه ونحوه تولید آن تحقیقات فراوانی انجام و مقالات مختلفی نیز نگارش شده است حتی یک جلد کتاب بعنوان《نان خشک ،بیسکویت سنتی لشت نشاء》 بقلم مهندس سید حنان میرهاشمی به رشته تحریر درآمده است. دراین راستا براساس دعوت به جلسه شورای ثبت ملی میراث فرهنگی ناملموس کشور روز سه شنبه مورخ۱۴/۱۱/۱۳۹۹ چهار اثر معنوی میراث ناملموس استان گیلان اعم از مهارت فرآوری سنتی سیاه شکر(نیشکر) شهرستان های لنگرود و صومعه سرا،شیوه ساخت عروسک گیشه استان گیلان،چوب بازی دیلمان(چوبازی) و مهارت سنتی پخت نان خشک لشت نشاء در جلسه شورای ملی ثبت میراث فرهنگی ناملموس کشور پس از بررسی با نظر تاییدتمام اعضای شورا در فهرست آثار ملی ناملموس کشور قرار گرفتند.
مهندس سید حنان میرهاشمی در گفتگو با خبرنگار معین نیوز افزود:با عنایت به قدمت فراوان منطقه لشت نشاء و سابقه دیرین تولید محصولات غذایی بومی و سنتی، نان و شیرینیجات مختلف محلی در این منطقه تولید میشود که برخی از آنها اختصاصی و منحصر به لشت نشاء بوده و با توجه به عطر، طعم، ترکیبات و شیوه تهیه مخصوص، در شهرهای همجوار و کلا در هیچ منطقهای از کشور نسبت به پخت آنها اقدام نمیگردد و در صورت مشاهده در سایر نواحی قطعا به نحوی از انحاء ریشه در لشت نشاء دارد. به عنوان مثال، هم اینک کارگاهی در محله ساغریسازان رشت دایر است که به مدیریت یک لشت نشایی به تولید نان خشک از محصولات بومی منطقه لشت نشاء مشغول است.
عضو هیئت ریئسه شورای اسلامی شهر لشت نشاء با بیان اینکه به دلیل استقبال مردم و خصوصا گردشگران با عنایت به اصالت و طعم مطبوع، این محصولات به استانهای دیگر و گاه حتی به خارج از کشور نیز ارسال میگردد اظهار داشت:مهمترین این محصولات که مختص به منطقه لشت نشاء است شامل نان خشک، تختخی و ناپلیون است که در واقع نوعی بیسکویت و شیرینی سنتی محسوب می شوند و دارای قدمت قابل اعتنا و طعم و مزه منحصر به فرد میباشند و به صورت اختصاصی ریشه در این سرزمین داشته و هنوز هم در برخی از کارگاههای سنتی شهر تولید میشوند.وی تصریح نمود: از میان این سه محصول، “نان خشک” از شهرت، اهمیت، عمومیت و اقبال بیشتری نزد لشتنشاییها برخوردار است.مهندس میر هاشمی با اشاره به اینکه این “بیسکویت سنتی” به لحاظ سنی حد و مرزی نمی شناسد و در بین همه سنین رواج داشته و تقریبا تمام نسلها بدان تمایلی ویژه از خود نشان میدهند افزود:در میان مسافرین و گردشگران نیز شاید به دلیل ماندگاری بهتر و بیشتر، حمل و نقل آسانتر و عطر و طعم خاص و دلپذیر و البته قیمت مناسب و رواج و شهرت و محبوبیت بیشتر در بین خود لشتنشاییها گرایش بسیار بیشتری برای مصرف و خریداری نان خشک به عنوان سوغات وجود دارد. این نکته در ایام تعطیلات به خصوص در ایام عید نوروز که مسافران به استان گیلان و متعاقبا به لشت نشاء سرازیر میشوند بیشتر مشهود است.
نویسنده کتاب ((نان خشک ،بیسکویت سنتی لشت نشاء )) در خصوص پیشینه این فراوردهها و کارگاهها و نحوه تولید آنها اذعان داشت: تحقیقات خوبی انجام و مقالات مختلفی نیز نگارش شده است حتی یک جلد کتاب به عنوان 《نان خشک ،بیسکویت سنتی لشت نشاء》به قلم بنده به رشته تحریر در آمده و در اختیار عموم قرار گرفته است.
وی افزود:خوشبختانه علیالظاهر روز به روز میل و رغبت حداقل در لشت نشاء جهت استفاده از خوراکهای سنتی مورد نظر به انحاء مختلف رو به فزونی نهاده و همین امر نیز متعاقبا موجبات حفظ، توسعه و ارتقای این محصولات سنتی و محلی را فراهم میآورد.
وی با بیان اینکه ثبت ملی مهارت سنتی تولید نان خشک لشتنشاء که در نوع خود اتفاقی بیسابقه در لشتنشاء محسوب میشود منجر به رونق هر چه بیشتر این اثر معنوی شده و بیش از پیش به حفظ آن یاری میرساند افزود: ثبت ملی میراث گرانبهای گذشتگان، به نوعی رونق گردشگری را نیز در پی خواهد داشت و متعاقبا نام لشتنشاء را در سطح کشور بلندآوازهتر خواهد ساخت که این امر نیز بالطبع مزایا و امتیازات متعددی را نصیب این سرزمین خواهد کرد.
مهندس سید حنان میرهاشمی نویسنده کتاب ((نان خشک ،بسکویت سنتی لشت نشاء)) همچنین افزود: در اینجا شایسته است مراتب سپاس خالصانه خود را خصوصاً به حضور سرکار خانم دکتر آشفتهپور، مسئول محترم کمیته ثبت میراث ناملموس استان گیلان و مسئول محترم پژوهشگاه میراث فرهنگی استان، جناب دکتر جهانی، معاون محترم میراث فرهنگی استان، آقای سید مهدی میرصالحی، عضو محترم شورای ثبت استان، آقایان قبادی و جنتعلی پور، از کارشناسان محترم میراث فرهنگی استان و البته جناب حسین میرزایی، معاونت محترم وقت میراث فرهنگی و همچنین جناب آقای سید حسن میرهاشمی، شهردار محترم لشتنشاء که شرایط و مکاتبات لازم را در این زمینه فراهم ساختند و سایر عزیزان و سروران ارجمندی که به انحاء مختلف در به بار نشاندن این اتفاق خجسته دخیل بودهاند خصوصا آن دسته از بزرگوارانی که از گذشته تا به امروز در این عرصه فعالیت داشته و اجازه ندادند که این فراوردههای سنتی به دست فراموشی سپرده شوند، اعلام دارم.