ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی این روزها سرگرم میزبان از نخستین مهمانان خود در فصل جدید روابط دیپلماتیک یعنی نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در زمامداری دولت دوم ترامپ در کاخ سفید و جوانی رهبر دولت جدید سوریه در ریاض بودند.
این دو سفر از آن جهت حائز اهمیت است که مهمانان از چهره های شناخته شده در جهان سیاست امروز پس از شروع فصل تغییر در روابط بین الملل هستند که نشانه بارز هر دو پیشینه آنان و جهانی که قرار است با چهره جدید آنان به کنار آید، می باشد پس نباید از کنار این سفرها به سادگی گذشت.
آنچه اکنون در این سفرها مشهود است بازیگری های جدید سوریه، اسرائیل و عربستان در همراهی با آمریکا برای آینده خاورمیانه و توسعه قدرت نفوذ و برنامه ریزی هایی است که جهان قدرت در این مسیر جستجو و طراحی کرده است که عربستان با قدرت ثروت و نفوذ در کشورهای عربی و منطقه، سوریه با نقش راهبردی در این مسیر و اسرائیل با بازی های پیچیده و قدرت نمایی در همراهی استراتژیک با آمریکا، راهبری اقدام آینده را پوشش می دهند که در واقع این مثلث اتحاد در افزایش حوزه نفوذ آمریکا در منطقه برای تسلط بر اقتصاد جهان بی تاثیر نخواهند بود.
بررسی حرکت های گام به گام آمریکا پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوری در کنترل و ورود به خاورمیانه و خلیج فارس در سه دهه گذشته و بازی های قطب بندی و جبهه سازی های جدید برابر نظام تک قطبی نشان دهنده نقشه بلند مدتی است که برداشته شد و حالا به وقت نتیجه گیری و تامین منافع کلان این کشور برای بلعیدن جهان ثروت نشسته است زیر جدای از وجود منابع سرشار انرژی و ذخایر زیر زمینی، جایگاهها و مناطق راهبردی و مسیر های ترانزیتی این منطقه از مهمترین ابزار کنترل دنیای آینده و دست یابی به قدرت اقتصادی است که با به حاشیه راندن روسیه و چین نصیب ایالات متحده آمریکا در عصر جدید خواهد شد.
اکنون اما آنچه برای کشورهای منطقه بویژه ایران مهم و حائز اهمیت در راهبرد آینده است شکل دهی پیمان های منطقه ای و برقراری و تقویت روابط با کشورهای غیر متخاطم و همسایگان بر اساس ظرفیت های ژئو پلتیکی و ژئو استراتژیکی در میانه کریدورهای ارتباطی و پیوند خوردن با منافع آنها است تا از گزند های احتمالی و بدخواهی ها با حفظ عزت و اقتدار ملی کاسته شود.
با بررسی سفرهای انجام گرفته و تجربه اتفاق های رقم خورده در کنار پیش بینی رویدادها براساس اطلاعات و داده های موجود به خوبی می توان گره از چالش ها برداشت و واقعیت های جهان قدرت را درک و تفسیر کرد، هرچند که دام ها و تله های موجود نیز نباید نادیده گرفته و حرکت در میدان و دیپلماسی باید در اصل میدان داری روابط و توسعه آن قرار گیرد.
جهان امروز در پیچ تحولات قرار دارد و راه گذر از آن باید آگاهانه و بدور از تعصب و براساس دکترین منافع ملی تعیین و واقع بینانه به سفرهای اطراف نگریست!
- نویسنده : یونس رنجکش