هشتمین شب های معین ویزه برنامه دپارتمان رویدادسازی روزنامه معین در پاسداشت حسین مسافر آستانه با عنوان شبی کنار مسافر در مجموعه بوم گردی باغ ریحان روستای دهسر از توابع بخش مرکزی لاهیجان برگزار شد.
به گزارش معین نیوز به نقل از خبرنگار روزنامه معین، در این برنامه پاسداشت که با حضور جمعی از هنرمندان و فعالان فرهنگی برگزار شد از شخصیت هنری حسین مسافر آستانه نویسنده ، بازیگر و کارگردان هنر نمایش کشور تجلیل شد.
دکتر یونس رنجکش مدیر مسوول روزنامه معین در این برنامه با اشاره به هدف از برپایی شب های معین به عنوان یک رویداد فرهنگی در پاسداشت چهره ها و شخصیت های فرهنگی ، سیاسی ، اجتماعی و اقتصادی که نقش موثر در جامعه داشته و دارند، این اقدام را در مسیر ثبت بخشی از تاریخ شفاهی دانست.
وی گفت : رویدادسازی از این چهرهها موجب معرفی بیشتر آنان به عنوان الگوهای موفق در حوزه های کاری برای جامعه می شود تا از این منظر ارزش های اجتماعی بهتر منتقل شود.
وی اطهار داشت: حسین مسافر آستانه نمونه ای از سرمایه های اجتماعی در کشور است که با بهره مندی از توانایی ، استعداد و داشته های هویتی خویش توانست در حوزه کاری و علاقمندی اش در هنر نمایش به چهره موفق و شناخته شده ای داراید که موجب افتخار است.
دکتر رنجکس با اشاره به زمینه های آشنایی اش با مسافر آستانه گفت : آشنایی و ارتباطم با ایشان به دوران نوجوانی و مدرسه در آستانه اشرفیه در اوایل دهه ۶۰ می گذرد که برای پرکردن اوقات فراغت به کانون پرورشی آموزش و پرورش رفته بودم نا بازیگری تاتر بیاموزم.
وی اظهار داشت: در آن هنگام در کنار استاد زنده یاد امیر فخرموسوی چهره خوش اخلاق و خندانی وجود داشت که نامش مسافر بود و بچه هایی که با او نزدیکی بیشتر داشتند عمو حسین صدایش می کردند.
وی افزود : در آن مقطع نا دوران دبیرستان هر چند که از مسیر تاتر جدا شدم و با شعر پیوند خوردم اما در کنار ایشان در چند نمایش با کارگردانی امیر فخر موسوی اجرا کردم و بعدهم مسافر برای ادامه تحصیل راهی تهران شد و مسیر موفقیت هایش را با توجه به علاقمندی و تجربه و تخصص دنبال کرد.
به گفته رنجکش، چهره هایی چون مسافر آن روزها الگوی ما نوجوانان بودند و امروز نیز به عنوان یک سرمایه موجب افتخار و بالندگی ما در کشور هستند و باید به این شخصیت ها ارج گذاشت و ما در ادامه برنامه های پاسداشت چهره ها در ثبت تاریخ شفاهی آنان به سراغ حسین مسافر رفتیم که شنیدنی های بسیاری پیرامون او وجود دارد.
وی همچنین در ادامه این برنامه با انتقاد از برخی سنگ اندازی ها و بی مهری های ناشی از عدم درک درست از برنامه ریزی های فرهنگی توسط متولیان بی بهره از هنر مدیریتی خواستار دقت بیشتر در این زمینه و ارج گذاری توسط آنان به رویدادسازی های خودجوش فرهنگی که بدون حمایت های دولتی توسط بخش خصوصی اتفاق می افتد، شد.
وی اظهار داشت: از برخی مسوولان به قولی باید خواست که اگر دستمان را نمی گیرید لا اقل سنگ جلوی پا نباشید .
در ادامه این برنامه دکتر سید مهدی میر صالحی از تاریخ پژوهان گیلانی نیز به تشریح تاریخ فعالیت های نمایشی بویژه تعزیه در استان پرداخت و با اشاره به تاثیر مذهب به نگاه و آثار مسافر او را تربیت یافته مکتبی دانست که در آن رشد کرده است.
وی گفت : با مروری به تاریخ فعالیت هنر نمایشی مذهبی که در تعزیه متبلور است در جای جای گیلان شاهد پر رنگی این هنر بوده ایم که ریشه در باورهای اعتقادی مردم داشته است و حتی در برخی امامزاده ها ما سکوها و محل های ویژه ای را می بینیم که برای اجرای نمایش تعزیه ساخته شده بودند و از قدمت چند صد ساله برخوردارند.
وی همچنین با اشاره به شخصیت هنری مسافر آستانه او را فردی موفق در هنر نمایش و از شاگردان شناخته شده ناظم زاده کرمانی پدر هنر نمایش دانشگاهی کشور برشمرد.
وحید فخر موسوی بازیگر و کارگردان نمایش و از مدیران فرهنگی با اشاره به آشنایی اش با حسین مسافر گفت : آقای مسافر را از دوران کودکیم می شناسم که نزدیکی و صمیمیت او با زنده یاد پدرم آنقدر عمیق بود که او را عموی خود می دانستم و سال ها در کنار ایشان زندگی کرده ام.
وی اظهار داشت : حسین مسافر جدای یک دوست ، عمو و همراه هنری اسنادی بی نظیر است که هنوز هم کنار ایشان افتخار درس آموزی دارم.
وی صمن تشکر از مدیر مسوول روزنامه معین در برپایی این پاسداشت ،تاکید کرد : تقدیر های اینگونه در فضایی صمیمی و به دور از رنگ و لعاب های فرمایشی موجب همگرایی های بیشتر اهل فرهنگ و هنر خواهد شد که شب های به یادماندنی برجای می گذارد.
وی اظهار داشت : حسین مسافر شخصیتی لست که نامش فراتر از کشور شنیده می شود و علاقمندان و هنرمندان نمایش او را می شناسند و چند وقت پیش که در کشور تاجیکستان بودم یکی از هنرمندان آن کشور جویای ایشان بود.
وی افزود : با مسافر سال ها است که همکاری دارم و صمیمیت و صدایش در کنار تخصص او در کار نمایش ویژگی منحصر به فردی به این چهره هنری داده است.
دکتر مرتضی لطفی نژاد از فعالان رسانه ای و دوستان قدیمی مسافر آستانه هم به بیان خاطراتی از روزهای نوجوانی و جوانی با او پرداخت.
وی گفت : هنوز خاطراتی که در کنار تحصیل و کاسبی هایی که در بازار برای امرار معاش داشته ایم را فراموش نمی کنم زیرا هر دو از طبقه پایین دست جامعه بوده ایم.
وی افزود : حسین مسافر چهره ای از طبقه پایین جامعه بود که با تلاش و همت و تجربه زیستن در تنگناها توانست در مسیر علاقمندی اش خود را به اوج موفقیت های حرفه ای در کارش برساند و راز ماندگاری او در همین خواهد بود.
لطفی نژاد افزود : مسافر آستانه قبل از اینکه یک بازیگر باشد مداح و ذاکر اهل بیت بود وتاثیر این دوستداری اهل بیت را می توان در آثار هنری وی مثل «زخم مدینه» ، «از خاک تا افلاک»، «خورشید کاروان» دید که نزدیک به ۱۵ سال بر روی سن رفت و آثاری مانند “مهر جاودان” و “در قاب ماه” در استادیوم ورزشی شهید شیرودی؛ “امام علی” و “سفینه النجاه” دراستادیوم ۱۲ هزار نفری آزادی؛ مشاهده کرد.
این یار دوران نوجوانی و جوانی مسافر با اشاره به اولین اثر بازیگری مسافر در جمع مردم گفت: آن طور که یادم است در سال ۱۳۵۴ به مناسبتی، تاتر تخته حوضی با حضور روستائیان در دبستان روستای سالکده در کنار سیروس آئینه افروز، علی بد پسند و خودم به اجرا پرداخت و بعد از آن در سال ۵۵ نمایش «حسنک کجایی » و از پا نیفتاده ها به کارگردانی بهرام بختیاری بر تجربه های خود افزود.
لطفی نژاد در پایان با بیان اینکه مسافر آستانه یک حس ناسیونالیستی خاصی روی واژه « آستانه » داشت افزود : شما هر جا نامی از حسین مسافر می بینید نمی توان بدون پسوند آستانه مشاهده کردو تاکید می کردکه حتما آستانه به عنوان پسوند نامش باشد زیرا او به آستانه ای بودن خود افتخار می کرد.
فرهاد رحمان زاده از بازیگران و کارگردانان هنر نماش هم در این مراسم از مسافر آستانه به عنوان شخصیتی کار بلد و دارای دانش و تجربه یاد کرد که کارهای ماندگاری از او به بادگار مانده است.
وی گفت : به عنوان یک هنرمند اهل تاتر باید بگویم که ایشان از شخصیت های ماندگار و افتخارات گیلان به شمار می آید که به ایشان می بالیم.
حسین داداشی از مدیران پیشین فرهنگی هم در این مراسم ضمن تشکر از بر گزاری این رویداد فرهنگی توسط روزنامه معین به بیان خاطرات کاری اش با مسافر پرداخت.
وی گفت : آستانه اشرفیه مدیون تلاش های فرهنگی زنده یاد امیر فخر موسوی است و حسین مسافر در کنار ایشان پایه گدار رویدادهای هنری ماندگاری در این شهرستان در طول دهه ۶۰ بوده اند.
وی اظهار داشت : پایه های فعالیت مسافر از آستانه اشرفیه گذاشته شد و ایشان در این شهر درخشیدو به اوج موفقیت ها در سطح ملی رسید.
وی به اثر بخشی شهرستان آستانه اشرفیه در پایه گذاری بسیاری از فعالیت های فرهنگی و هنری در گیلان پرداخت و افزود: اولین های بسیاری از آستانه اشرفیه رفم خورده است و این شهرستان چهره های ماندگار بسیاری دارد که باید قدر آنها دانسته شود.
ابراهیم بهمنی جلالی مدیر مسوول روزنامه نسیم و از همکاران قدیمی مسافر آستانه نیز به شرح اقدامات او در آموزش و پرورش پرداخت که زمانی در امور تربیتی آستانه اشرفیه مسوول فعالیت های فرهنگی و هنری و قرآنی بود.
او گفت : با هم روزهای زیبایی را سپری کردیم و کار کردن با مسافر آستانه در آن زمان بسیار شیرین بود و ایشان چهره ای صمیمی و دوست داشتنی بود.
علی پور حسن آستانه شاعر و پژوهشگر ادبی هم به دوران آشنای اش با مسافر پرداخت و گفت : ایشان در مقطعی کوتاه معلم قرآن من بودند.
وی گفت : با ایشان بیشتر در زمانی که کار تاتر در آستانه می کردند آشنا شدم و چهره ای جدی در کار بود و زحمات بسیاری د ر کنار استاد فخر موسوی برای تاتر کشیدند.
وی با یک قطعه به گویش آستانه ای سخنش را به پایان برد
دو تا ازلی حصیر
یک دانه تنگ اتاق
اگه تی عشق ببی
می دیل گرم اجاق
صب به صب با کله سر
گمیج شیر بوتو یی
تا تو خنده نوکونی
چطو افتاو فوتویی
تلاکوت آویی کونه
باز تی نومه دوخونه
صوب تی واستی امره
درجکه وازه کونه
موکابوج دونه بودم
زاک و زوک نون بدام
تو نودونی تا غروب
چطو بی تو جوون بدام
مو چی خامه ده مگر
کور چی خوایه از خودا
تو ببی فرق نداره
ا ره ، او ره ،هر جیگا
اگه دریا شودرم
می نو و لوتکا تویی
می گالی پوشی خونه
می چراغ سوتکا تویی
منصوری از چهره های فرهنگی هم دیگر سخنران این مراسم بود که به تجلیل از برگزاری اینگونه اقدامات در پاسداشت سرمایه های انسانی استان و کشور پرداخت و یاد آورشد که به همراه جمعی از فرهنگ دوستان مستندهایی از رندگی فرهیختگان گیلان را تدوین کرده است و برگزاری شب های معین نیز نقشی مهم در ثبت رویدادها با محوریت این فرهیختگان دارد.حسن ندافی از هنرمندان تاتر هم در ادامه این ویزه برنامه ضمن تشکر از برگزار کنندگان شب های معین و پاسداشت حسین مسافر به ذکر خاطراتش با ابن هنرمند در طول بیش از ۳۰سال فعالیت هنری پرداخت.
ندافی با گرامیداشت یاد و خاطره زنده یاد امیر فخر موسوی به تأثیر گذاری این شخصیت در پرورش استعدادهای جوان و میدان دادن به آنان اشاره کرد و گفت : اگر امروز شاهد چهره های موفقی چون مسافر در سطح ملی و دیگر افرادی در حوزه های مختلف هستیم به دلیل نوع نگاه و پرورش شخصیتی هایی چون فخر موسوی بود که فضای کار برای همگان فراهم می کرد.
و ی گفت : متاسفانه امروز کمتر کسی است که بدون چشم داشت از تجربه و دانش و روابط خود برای دیگران هزینه کند.
وی مسافر آستانه را از افتخارات ملی در حوزه تاتر دانست که باید از این شخصیت ها در جایگاهشان تجلیل شود.
در ادامه این نشست پونه نیکویی از شاعران نام آشنای گیلانی شبی با مسافر را با این ابیات مزین کرد
برای قلب من ای مهربان چراغ بیاور
و یک دریچه ی خوشبخت رو به باغ بیاور
دلم گرفته از این بام و بر چرا خبری نیست
بیا بیا خبر از کوچ چند زاغ بیاور
شمیم سرکش دیوارهای کاهگلی را
پس از ترنم باران کوچه باغ بیاور
هزار بار دعا کن که ایستاده بمیرم
و یا برای نمردن دل و دماغ بیاور
برای من که در این شهر سمت نور دویدم
فروغ کوکب و خورشید چلچراغ بیاور
چمان چمان به هوای تو آمدم به سرایت
برای من غزلی بعد چای داغ بیاور
عباس مهری آتیه شاعر و پژوهشگر ادبی ، شاهین رهنما شاعر نام آشنای استان به شعر خوانی در جمع حاضر پرداختند و استاد مصطفی رحیم پور از شاعران و هنرمندان فولکلور گیلان با شعر و آواز، روحی دیگر به محفل هشتمین شب های معین بخشید تا نوبت به حسین مسافر آستانه رسید.
این هنرمند و چهره نام آشنای هنر نمایش در ابتدا با تشکر از مدیر مسوول روزنامه معین در برگزاری این برنامه شب های معین را اقدامی در خور و قابل تقدیر به دلیل صمیمانه و بی ریا بودن آن عنوان کرد.
حسین مسافر افزود : در برنامه های تقدیر بسیاری حضور داشته است اما صمیمیت این گردهمایی دوستانه لطفی دیگر برایم دارد و امیدوارم شب های معین برای سالیان طولانی تداوم داشته باشد و ثبت کننده تاریخ شفایی چهره ها و شخصیت های شایسته جامعه باشد.
وی آنگاه به بیان شرحی کوتاه از فعالیت هایش در زمینه تاتر و انگیزه کشیده شدن به سمت ابن هنر پرداخت و ارتباط با امیر فخر موسوی را دلیل انتخاب این مسیر عنوان کرد.
وی با اشاره به تجربیاتش در کنار چهره ها و شخصیت های هنری و اساتید دانشگاهی بویژه ناظر زاده کرمانی آن را فرصت گران بهایی برای آموختن دانست که توانست در زندگی هنری اش نقش بسزایی داشته باشد.
مسافر آستانه اضافه کرد : از آستانه تا تهران در مسیر آموخته ها و تجربه کار حرفه ای آموختم که از تاتر چیز زیادی نمی دانم و در این مسیر اگر موفقیت هایی بوده است به پشتوانه شناخت بیشتر از این هنر و تغییر در نگاه و آموزه ها بود.
او ادامه داد : یکی از ویژگی هایی که در نمایش به دنبالش بودم توجه به کار کرد حرفه ای در نمایش های مذهبی است که کمتر به آن جز در پرداخت های ساده توجه شده بود.
مسافر آستانه همچنین به زندگی هنری اش اشاره و از همسرش در تحمل شرایط او تقدیر کرد و گفت : همراهی های خانواده نقش مهمی در موفقیت ها دارد.
او همچنین خواستار توجه متولیان فرهنگی به رویدادها فرهنگی و هنری در مسیر هویت بخشی به جامعه شد.
مسافر یکی از آخرین اقدامات خود را تدوین نخستین جایزه ملی دکتر محمد معین در زمینه نمایش با عنوان ستاره ناهید عنوان و گفت : بزودی شاهد تحقق این مهم در کشور خواهیم بود.
در بخش پایانی این مراسم که خلیلی رییس مرکز اسناد کتابخانه ملی در استان گیلان نیز حضور داشت و این برنامه هم با مشارکت این مرکز در هفته اسناد برگزار شده بود یادمان هشتمین شب های معین به حسین مسافر آستانه به همراه هدایایی از سوی دوستان او به پایان رسید.
عکاس : سیده مریم میر صالحی