«هفت روز سیما» عنوان بسته خبری-تحلیلی ویژهای است که در پایان هر هفته به بازخوانی اهم تحولات خبری مرتبط با متن و حاشیه تولیدات صداوسیما و اتفاقات پیرامونی آن در طول هفته میپردازد.
در این بسته خبری هفتگی تلاش کردیم در کنار خبرهای رسمی فعالیت برنامهسازان و مدیران سیما، نیمنگاهی به حواشی رسانهای و حتی شایعاتی که بهرغم غیررسمی بودن میتوانستند در اخبار مرتبط با سیما تأثیرگذار باشند هم داشته باشیم.
چهره هفته؛ عبدالعلی علی عسکری
حدود پنج سال پیش در ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۹۵ حکم انتصاب عبدالعلی علی عسکری برای ریاست سازمان صداوسیما صادر شد و علی عسکری بر مسند مهمترین سازمان رسانهای کشور که گاهی از آن به عنوان تریبون نظام جمهوری اسلامی ایران تعبیر میشود تکیه زد.
طی سالهای حضور وی در این جایگاه بارها به دلیل حواشی و جنجالهای تلویزیونی که بواسطه شبکههای اجتماعی به سرعت در جامعه بازتاب پیدا میکرد خبرهایی به عنوان تغییر رئیس صداوسیما و در پی حاشیههای بعدی جنجالهای سازمان در همین شبکهها منتشر میشد.
خبرهایی که تقریباً سالی یک بار جایگزینی برای ریاست صداوسیما تعیین میکرد و تنها یکی دو بار آن هم به شکل غیررسمی تکذیب شد.
جدال بر سر ریاست سازمان صداوسیما گاه به نامهنگاریهای تند و تیزی هم از طرف مدعیان امر نسبت به این رسانه منجر شده اما باز هم هیچ نتیجه قطعی و روشنی در بر نداشته است.
حالا در آستانه عبور از بازه پنج ساله تنور طرح جانشینان احتمالی رییس صداوسیما یک بار دیگر داغ شده است و این بار هم این گزینهها به رسانههای رسمیتر هم کشیده شده است. گزینههای مطرح شده معمولاً هم ثابت هستند و گاهی هم میان آنها نامهایی بی ارتباط با پیشینه و سوابق لازم برای چنین پستی مطرح میشود. سید محمد حسینی از وزیران ارشاد، صفار هرندی و رحمانی فضلی از گزینههایی بودند که در همین چند وقت یک بار دیگر نامشان در گمانه زنیهای رسانهای تکرار شد.
البته علی عسکری همچنان که گفته شد، هیچ گاه واکنش رسمی و صریحی نداشته است و سکوت او و این فضاسازی رسانهای حتی میتواند منجر به تمدید حکم ریاست علی عسکری برای پنج سال دیگر هم باشد.
اتفاق هفته؛ انتشار فهرست مجوزهای شبکه خانگی
چند روز پیش فهرست کاملی از پروانههای ساخت ارشاد برای آثار سینمایی و غیرسینمایی منتشر شد که طی آن همه پروانه ساختهایی که برای آثار نمایشی، ترکیبی، سریال، مستند و فیلمهای ویدئویی برای شبکه نمایش خانگی دریافت شده بود اطلاع رسانی شد. ضمن اعلام این فهرست سازمان سینمایی در یک اقدام پیش بینی نشده و خودجوش علاوه بر مجوزهایی که برای آثار سینمایی و غیرسینمایی صادر میکند فهرست کاملی حتی از متقاضیان ساخت اثر در شبکه خانگی را هم منتشر کرد که طی از آن حضور چهرههای جدید مثل ایرج طهماسب در شبکه خانگی و یا حتی آثار جدید کارگردانان در این مدیوم پرده برداشت.
این اتفاق البته پس از مصاحبه خبرگزاری مهر با وحید فرهمند قائم مقام رییس ساترا رخ داد. سازمان تنظیم و مقررات صوت و تصویر فراگیر یا ساترا پیش از این به مجوزها و تنظیم گری محتوا و ساختار پلتفرمها و وی او دیها در زمان انتشار میپرداخت و در مصاحبه با خبرگزاری مهر به صراحت از یک اتفاق جدید یعنی ارائه پروانه ساخت به آثار سریالی برای وی او دیها خبر داده بود و حتی اعلام کرد که دیگر پروانه ساخت ارشاد برای وی او دیها را به رسمیت نمیشناسند.
اخبار و نکاتی که طی این مصاحبه مطرح شد در چند روز اخیر به سوژه برخی از رسانه بدل شد و مورد قضاوت و ارزیابیهای مختلفی قرار گرفت. حتی علی اصغر پورمحمدی که توسط فرهمند نامش به عنوان رییس شورای محتوایی ساترا برای بازبینی و نظردهی درباره فیلمنامههای سریالها مطرح شده بود طی مصاحبهای حضور خود را به طور ضمنی در این شورا تکذیب کرد. پس از این مصاحبه یکی از اتفاقات همین لیست منتشر شده از طرف سازمان سینمایی بود که طی آن متقاضیان در نوبت شورای پروانه ساخت را هم اعلام کرده بود که از جمله آنها نام برخی آثار بود که جنبه خبری پیدا کرد و تاکنون مطرح نشده بود.
در میان این آثار، نام ایرج طهماسب برای ساخت یک برنامه ترکیبی جلب توجه کرد. ایرج طهماسب که سالها با کلاه قرمزی و بعد مجموعههای «کلاه قرمزی» که عروسکهای مختلفی به آن اضافه شدند نوستالژی چند نسل را رقم زد حالا قرار است اجرای یک برنامه اینترنتی را بر عهده بگیرد و مایه حسرت خیلی از دوستدارانش شد.
نام طهماسب البته همزمان با «همرفیق» با اجرای شهاب حسینی چند باری به عنوان یکی از اعضای تیم محتوایی این برنامه به صورت غیررسمی مطرح شد حتی با انتشار قسمتهای پایانی هم باز هم در خبرهایی غیررسمی نام به او به عنوان مجری فصل جدید همین برنامه یعنی «همرفیق» گمانه زنی شد. حالا نام او در این فهرست به عنوان مجری برنامه «مهمونی» آمده است که اتفاقاً تهیه کننده این برنامه هم حسن خدادادی پور است که تهیه کنندگی «همرفیق» را هم به عهده داشت.
از دیگر آثاری که پروانه ساخت آنها در این فهرست در نوبت قرار گرفته است. سریالی به کارگردانی محمدحسین مهدویان و تهیه کنندگی علی سرتیپی با نام «خون خورده» است که براساس رمانی از مهدی یزدانی خرم خواهد بود. همچنین علی مصفا در اولین تجربه سریال سازی خود در شبکه نمایش خانگی «سلبریتی» را میسازد و در کنار آن چندین سریال دیگر با نامهای «مصائب کوروش»، «کلانتری ۱۱۳»، «داتورا»، «روایت روسی» و… اطلاع رسانی شده است.
بازتاب هفته؛ جنجال یک مراسم تلویزیونی در فضای مجازی
این هفته مراسمی در صداوسیما برگزار شد که بازتاب زیادی در فضای مجازی پیدا کرد و دستمایه کنش و واکنشهای مختلفی قرار گرفت. طی این مراسم صداوسیما از خانوادههایی با چهار فرزند به بالا تجلیل کرد و حمید شاه آبادی معاونت سیما هم طی یک سخنرانی به مدح این اتفاق در میان کارکنان صداوسیما پرداخت و خواستار پرداخت به فرزندآوری در سریالها شد.
شاه آبادی در این مراسم گفته بود: «رسانه ملی مأموریت جدی دارد تا الگوی خانواده اسلامی – ایرانی را معرفی کند؛ بنابراین لازم است نمایش خانوادههایی با چهار فرزند و سایر مولفههای خانواده مطلوب در برنامه سازی و سریالها، به طور جدی مورد توجه قرار گیرد. سریال «دودکش ۲» با رویکرد خانواده محوری و چند فرزندی نمونه موفقی است.»
شاه آبادی از این حیث از فصل دوم سریال «دودکش» یاد کرد که به این قضیه توجه کرده است. فصل اول «دودکش» حدود ۹ سال پیش روی آنتن رفت و حالا با گذشت یک فاصله ۹ ساله از فصل اول و فاصله چند ساله از سریال «پادری» که با نام دیگر اما با قصه همان قالیشویی و همان بازیگرها روی آنتن رفت دو خانواده این سریال هر یک صاحب فرزند دیگری هم شده بودند.
این مراسم البته از طرف امور بانوان و خانواده صداوسیما برگزار شده بود که معمولاً کمتر اقدام به برگزاری مراسم میکنند و یا حداقل کمتر فعالیتهایشان رسانهای میشود و بیشتر واکنشی به اتفاقات سازمانی بوده است که یک بار آن نسبت به حضور زنانی با روبنده در یکی از برنامههای تلویزیون و یک بار هم نسبت به دیالوگ احسان علیخانی در برنامه «ماه عسل» که گفته بود «شوهر نیست» از طرف پروین سلیحی مدیر امور بانوان تذکر دریافت کرده بود.
سینما در سیما؛ اکرانهای سینمایی بدون تبلیغ بدون خبر
هرچند قرمز شدن شهرهای بزرگ فعالیت سالنهای سینمایی را با اما و اگر مواجه کرده است اما با اکران دینامیت موج جدیدی از استقبال از فیلمها بوجود آمده است و این هفته هم سه فیلم جدید به چرخه اکران سینمایی اضافه خواهند شد.
با این وضعیت نیم بند سالنهای سینمایی «دینامیت» تا الان توانسته است رکورد پرفروشترین فیلم ۱۴۰۰ را از آن خود کند و این نشان میدهد که مردم به سینما اقبال نشان دادهاند.
این میان تلویزیون همچنان نقش حلقه مفقوده چرخه تبلیغ و دعوت مردم برای پر کردن سبد فرهنگی شان را بازی میکند. سینماگران بارها در گفتگوهای خود اعلام کردهاند که به حمایت صداوسیما برای اکران فیلمها نیاز دارند ولی به نظر میرسد که این حمایت رخ نمیدهد و حتی اعلام هم نمیشود که نبود این حمایت در راستای سیاستهای کرونایی است و یا محتوا و ساختار فیلم هاست که آنها را از داشتن تیزرهای تلویزیونی محروم کرده است. این خلا تیزرهای تلویزیونی نیز تنها برای کمدیهای گیشهای نبوده است و حتی برای سینمای دغدغه مند نیز اعمال شده است.
بحث هم بر سر یک یا چند فیلم نیست بلکه بحث بر سر اطلاع رسانی و فرهنگسازی نسبت به یکی از مهمترین علاقههای مردم در حوزه سینماست که در حال حاضر که نه برنامههای سینمایی در تلویزیون وجود دارند و نه حتی در قالب تیزر نسبت به فیلمها اطلاع رسانی میشود این فرهنگسازی به محاق رفته است.
مردم هم در ابتداییترین وضعیت گاهی حتی از باز بودن سالنهای سینمایی اطلاعی ندارند. مردمی که نیاز به ترغیب دارند و شاید از ابتدای سال جدید که تاحدودی همه پدیدهها به شرایط عادی خود بازگشته است و فقط پروتکلها و فاصلههای اجتماعی بیشتر رعایت میشوند کمتر از بازگشایی سالنهای سینمایی باخبر بودهاند.
پیشنهاد هفته؛ محمد سلوکی در شبکه جام جم
یکی دو شب است یک برنامه جدید گفتگو محور در شبکه جام جم روی آنتن میرود که فضای جدیدی دارد و از مولفههای مختلفی برای جذب مخاطب هدف خود که ایرانیان خارج از کشور هستند بهره گرفته است.
مجری این برنامه محمد سلوکی است که با مهمان گپ میزند و در برنامهای که به «شب نشینی» معروف است نوعی گپ شبانه دارد و البته هنوز باید از اجرای او بگذرد تا مشخص شود سلوکی هم با اجرای جدیدی در این برنامه ورود کرده است و یا به سبک اجراهای دیگر خود با مهمانانش شب نشینی دارد.
این برنامه هم مثل سایر برنامهها سراغ قشر شناخته شده ورزشکاران و هنرمندان میرود و البته قرار است با تمی که از گفتگو با این افراد دارد فضای کشور را برای ایرانیان خارج از کشور هم بیشتر بشناساند. تم اصلی برنامه هم روی «شکرگزاری» استوار است و اینکه در هر جایی از دنیا هستیم به همنوع کمک کنیم.
«شب نشینی» به تهیه کنندگی کاوه امیری جاوید و یوسف بچاری، هر شب از ساعت ۲۳:۳۰ به صورت زنده روی آنتن میرود.