در این چندماه باقی مانده تا انتخابات ۱۴۰۰، نامزدهای زیادی تمایل خود را به حضور در این عرصه نشان دادهاند. انتخابات عرصه رقابت میان گروه ها و نخبگان سیاسی است و برای یک رقابت خوب و پرشور یا یک رقابت واقعی و حداکثری لازم است، احزاب سیاسی قدرتمند امکان حضور داشته باشند زیرا در یک کارزار رقابتی، افراد توانمند امکان به صحنه آمدن دارند. در این خصوص به منظور بازتاب دیدگاهها و نظرات منعکس شده در رسانههای گروهی در این مجمل، مطالب مربوط به انتخابات ریاست جمهوری به صورت گزیدهوار انتخاب و گردآوری شده است.
رسانههای اصولگرا
انتخابات ۱۴۰۰، انتخاباتی نیمه الکترونیکی
به گزارش روزنامه خراسان، انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ اولین انتخاباتی است که رنگ و بوی کاملا کرونایی به خود گرفته و ویروس کووید ۱۹ باعث شده که وزارت کشور و شورای نگهبان از ماه ها قبل به دنبال برگزاری متفاوت انتخابات مهم ۱۴۰۰ باشند. در این بین برگزاری انتخابات به شیوه الکترونیکی از گزینه های پیشرو برای برگزاری هرچه سالمتر انتخابات است؛ گزینه ای که البته با اما و اگرهای جدی رو به رو است. باید گفت اگرچه موضوع انتخابات الکترونیکی از حدود ۲۰ سال قبل در کشورمان کلید خورد اما هیچ گاه به صورت جدی و در عین حال کامل آزمایش خود را پس نداده و همین مسئله باعث شده که شورای نگهبان به عنوان ناظر عالی انتخابات هنوز مهر تایید بر انتخابات الکترونیکی نزند. در همین باره عباسعلی کدخدایی سخنگوی این شورا در تازه ترین اظهارات خود اعلام کرد که هنوز زیرساخت های انتخابات الکترونیکی فراهم نشده است: «بحث الکترونیکی شدن انتخابات بحث فنی میان شورای نگهبان و وزارت کشور است و هر زمان به جمع بندی برسیم و بستر فراهم شود، انجام خواهد شد.
ما مخالفتی با انتخابات تمام الکترونیک نداشته و نداریم، فقط لازم است زیرساخت های فنی آن آماده شود. هر زمان این زیرساختها مهیا شود، آماده انجام آن هستیم. هنوز زیرساخت های انتخابات الکترونیک فراهم نشده است.» از سوی دیگر اما شکر ا… حسن بیگی رئیس ستاد انتخابات استان تهران از برگزاری نیمه الکترونیکی انتخابات خبرداده است: «انتخابات پیش رو نیمه الکترونیکی برگزار می شود یعنی از ۲۵ فرایند انتخابات اخذ آرا و شمارش آن به صورت دستی و بقیه الکترونیکی برگزار می شود، ضمن این که در استان تهران هفت هزار و ۶۰۹ شعبه اخذ رأی پیشنهاد شده است و روستاهای واجد شورا در استان ۵۳۱ روستاست که ۴۸۰ روستا شورا دارند و به فرمانداران تاکید شده در دیگر روستاهایی که زمینه دارند نیز انتخابات برگزار شود.»
ساختار خاص اصولگرایان برای انتخابات ۱۴۰۰
پایگاه خبری جوان آنلاین در گزارشی آورده است: اصولگرایان آنقدری کمتر از اصلاحطلبان در مورد انتخابات حرف میزنند که گویی هیچ کاری نمیکنند! با این حال، اما خبرهای کم و کوتاه از جبهه اصولگرایان نشان میدهد که آنها گرچه در سکوت خبری، اما مشغول پیشبرد امور انتخاباتی هستند. مهدی چمران، نایب رئیس شورای ائتلاف اصولگرایان با توجه به شکلگیری شورای ائتلاف پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ و پیروزی این ائتلاف در انتخابات مجلس سال ۹۸ در مورد فعالیت ائتلاف برای دو انتخابات سال ۱۴۰۰ گفته: «از اواسط تابستان سازماندهی در استانها شروع شده است.» او گفته استانهایی که شورا را از قبل داشتهاند، آن را «فعال» کرده و در استانهای دیگر شورای ائتلاف «ایجاد» شده است. چمران با اشاره به نامنویسی استانها در مجامع شورای ائتلاف، توضیح داده: «این مجامع در شهرستانهاست و در شوراهای شهر از آنها کمک گرفته خواهد شد تا خودشان بتوانند سازوکار انتخاباتی شورای شهر را پیاده کنند. شوراهای شهرستان که شکل گرفتند میآیند شوراهای استان را شکل میدهند و شوراهای استان میآیند و مجموعه شورای مرکزی یا کنگره ملی را شکل میدهند که شاید نزدیک به ۲ هزار نفر بشوند. این کنگره ملی میتواند در ارتباط با ریاست جمهوری نظر بدهد و تصمیمگیری کند. برای شوراهای شهر هم این شوراها و مجامع شهرستانها شکل میگیرد و شهرهای مراکز شهرستانها هم از آن برای انتخابات شوراهای شهر خود، میتوانند استفاده کنند.» چمران این ساختار را «خاص» خوانده و گفته در کشورهای دیگر هم صرفا نظام حزبی وجود دارد و چنین مدلی پیاده نشده است.
پیشبینی ابتکار از حضور اصلاحطلبان در انتخابات
معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور در امور بانوان و خانواده در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم در پاسخ به این سؤال که چشمانداز انتخابات و آینده اصلاحطلبان را چگونه میبینید؟ اظهار داشت: امیدوارم همه گروههای سیاسی با قوت در انتخابات حضور پیدا کنند البته مهمتر از همه حضور مردم است. انتخابات موجب انسجام و همبستگی اجتماعی، تقویت وحدت و امنیت ملی خواهد شد. من هیچ برنامهای ندارم اما امیدوارم بانوان حضور پیدا کنند چرا که منجر به ایجاد امید و مشارکت بالای مردم در انتخابات میشود. امیدوارم مردم به این یقین برسند که تنها با مشارکت بالا و از طریق صندوق رأی انتخابات میتوانند شرایط کنونی کشور را تغییر دهند کما اینکه بارها این کار را انجام داده و شرایط را تغییر دادهاند. گرچه عدهای در داخل و خارج از کشور قصد ناامیدی مردم را داشته و دائم مردم را مأیوس کرده اما واقعیت این است که با رأی مردم تغییرات و تحولات بزرگی در کشور و همین کردستان ایجاد شده است!
قاضی زاده هاشمی: بعید است اصلاح قانون انتخابات به ۱۴۰۰ برسد
به گزارش رکنا، سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم اختتامیه رویداد ایدهنگاری بحران کرونا و مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰، اظهار داشت: جا دارد از شورای نگهبان تشکر کنم که با وجود اینکه تضمین حفظ سلامتی مردم با نهاد دیگری است در این راستا به فکر هستند و متد ورود آنها علمی و به اشتراک گذاشتن جامعه است. حقیقتا مسئله کووید-۱۹ کوتاه مدت نیست. شاید الان بتوان گفت برای سه تا پنج سال آینده کشور و جهان مسأله اصلی اقتصاد، فرهنگ و… کرونا است. با توجه به اینکه هر لحظه مدل این ویروس تغییر میکند، باید برای مدت طولانی به آن اندیشید. در انتخابات با توجه به اینکه عنصر محوری مکتب امام اهمیت دارد، سطح مشارکت انتخابات افزایش پیدا خواهد کرد زیرا این انتخابات حساس است و انتظار مشارکت وجود دارد. رقابتها در این انتخابات جدی است.
رسانههای اصلاح طلب
نگاه به انتخابات ۱۴۰۰
عباس عبدی با درج یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: یکی از شیوههای نقد مشارکت در انتخابات اشاره به نتایج منفی ناشی از مشارکت در انتخابات گذشته است. این استدلال هنگامی قابل توجه است که خواهان اضمحلال کلی جامعه باشیم که طبعا آن بحث دیگری و خارج از خواست عمومی و اکثریت جامعه است. بنابراین در تعمیم وضعیت کنونی به عنوان نتایج ناشی از تصمیمات و مشارکت انتخاباتی گذشته باید احتیاط کرد.
مشارکت کردن در هر فرآیند سیاسی و به طور مشخص انتخابات را نباید مشروط به قطعی کردن پیروزی کرد. چنین کاری نه تنها غیراخلاقی و غیرسیاسی است بلکه موجب انحراف در عمل سیاسی و فعالیت انتخاباتی نیز میشود. نفس مشارکت سیاسی از جمله انتخابات برای تحول جامعه مفید است. باید کوشید که این شیوه و راه را به عنوان فصلالخطاب سیاسی همواره باز نگه داشت. همچنین اصل را بر مشارکت انتخاباتی باید گذاشت مگر آنکه خلاف آن ثابت شود.
اگرچه موارد پیشگفته بر ضرورت مشارکت انتخاباتی تاکید میکند ولی همیشه این پرسش وجود دارد که در چه شرایطی نمیتوان مشارکت کرد؟ آیا اصولا خط قرمز و مرزی وجود دارد که عبور از آن، اصل مشارکت عمومی را با ابهام و تردید جدی مواجه کند؟ چرا اصلاحطلبان در سال ۱۳۹۴ در انتخابات شرکت کردند ولی در سال ۱۳۹۸ فقط یکی، دو گروه آنان و از روی باری به هر جهت وارد این فرآیند شدند؟
چرایی فضای سردِ سیاسی در آستانه انتخابات
این روزنامه همچنین در یادداشتی دیگر به قلم جواد امام دبیرکل حزب مجمع ایثارگران اصلاحطلب آورده است: در آستانه برگزاری دو انتخابات سراسری ریاستجمهوری سیزدهم و شوراهای اسلامی شهر و روستای ششم، برخی ناظران معتقدند که انتخابات شوراها زیر سایه انتخابات ریاستجمهوری قرار گرفته و عملا چندان مورد توجه نیست و به دلیل اهمیت کمتر انتخابات شوراها، تمرکز چهرههای سیاسی و همچنین رسانهها صرفا بر انتخابات ریاستجمهوری قرار گرفته است. اما واقعیت آن است که علت تمرکز کمتر بر انتخابات شوراها، اهمیت کمتر این انتخابات نسبت به دیگر انتخابات نیست؛ بلکه مساله فضای غالبِ انتخابات ریاستجمهوری بر مناسبات، معادلات و بدهبستانهای سیاسی و متعاقبا نحوه مواجهه رسانهها با این مناسبات و معادلات سیاسی است. نکته اساسی در این راستا، آن است که باتوجه به ناروشن بودن رویکرد دستگاههای حاکمیتی نسبت به انتخابات، به نظر میرسد جامعه نیز هنوز چندان نسبت به کلیت بحث انتخابات رغبت نشان نداده و همین باعث شده که فضای انتخابات به نحوی دچار رخوت و سردی شود؛ شرایطی که باعث شده شاهد باشیم بحث انتخابات هنوز آنطور که باید و شاید، میان شهروندان مطرح نشده و چندان توجه خاصی به آن نمیشود. باید توجه داشته باشیم که این وضعیت، خود متاثر است از حوادث و اتفاقات مختلفی که طی ماهها و البته سالهای گذشته در کشور شاهد بودیم. فراموش نکنیم متاسفانه به دلیل مسائلی که در جریان انتخابات مجلس یازدهم در اسفند ماه ۹۸ رقم خورد، فاصلههایی ایجاد شده و در ادامه مسیر نیز، روندی که بر دوره فعلی مجلس شورای اسلامی حاکم است، طبیعتا بر کلیت مناسبات سیاسی در کشور، ازجمله بحث کلان انتخابات اعم از انتخابات ریاستجمهوری و دیگر انتخابات و به طور اخص، بر انتخابات شوراها اثر بگذارد؛ ضمن آنکه به هر حال شوراهای اسلامی شهر و روستا به عنوان پارلمانهای شهری، بیشتر به انتخابات مجلس شباهت دارد.
برگزاری انتخابات قانونمند با مشارکت بالا
روزنامه ابتکار به نقل از رحمانی فضلی وزیر کشور نوشت: انتخابات از نظر وزارت کشور باید در امنیت کامل، قانونمند، سالم و با مشارکت بالا برگزار شود و باید این امر به خصوص در انتخابات ریاست جمهوری محقق شود؛ چرا که اعتبار و آبروی کشور در میان است.
به گزارش ایسنا به نقل از وزارت کشور، رحمانی فضلی وزیر کشور در نشست ویدئوکنفرانس با استاندار، فرمانداران و بخشداران استان اردبیل ضمن قدردانی از زحمات همه مدیران و کارکنان وزارت کشور با وجود شرایط تحریمی و در عرصه اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و امنیتی، اظهار کرد: دشمنان انتظار داشتند که تحریم ها بتواند ایران را از پای دربیاورد که به همت همه مدیران کشور و در استان ها به ویژه استانداران، فرمانداران و بخشداران که مدیران ارشد استان هستند، این امر محقق نشد و با هماهنگی ها و پیگیری هایی که داشتیم، بحمدالله موفق بودیم.
استان اردبیل نسبت به متوسط کشوری حرکت خوبی داشته و اقدامات موثری در این زمینه انجام داده است که امیدواریم همه این اقدامات ادامه یابد. این گزارش کار به صورت دقیق، متقن و مستند تهیه شود چرا که این سند تاریخ فعالیتهای این دولت و کشور است که باید به صورت مبسوط و مضبوط باقی بماند تا هم راهنمای عمل افرادی که بعد از شما میآیند، باشد و هم مستندی برای مردم عزیز، مسئولان و سایر افراد در سال های بعد باشد تا از آن مطلع شوند. اکنون شرایط امنیتی مطلوب تر از گذشته است. با توجه به اتفاقاتی که در انتخابات آمریکا افتاد و نتیجهای که از آن حاصل شد، یک فرد خودسر نادان تندروی افراطی کنار رفت. البته آنهایی که سرکار آمدهاند هم به دنبال حل مشکل ما نیستند اما قطعا این فرد آگاهانه تر رفتار خواهد کرد. هرچند ما آمادگی هر شرایطی را داریم.
آیا اصولگرایان به اجماع انتخاباتی میرسند؟
به گزارش خبرنگار ایمنا، تنور انتخابات ۱۴۰۰ در حال گرم شدن است و جریان اصولگرا تلاش میکند تا بتواند با ایجاد سازوکاری، تمامی طیفهای این جریان را برای انتخابات خرداد ۱۴۰۰ زیر یک چتر جمع کند، اما با نزدیک تر شدن به موعد انتخابات و اعلام آمادگی برخی چهرههای شاخص این جریان، کار را برای رسیدن به اجماع پیچیدهتر کرده است. هرچند رسیدن به اجماع در تمامی جریانات سیاسی همواره با مخالفتهایی روبهرو است، اما در جریان اصولگرا که گویا خود را پیروز کارزار انتخابات ریاست جمهوری نیز میدانند، کار بسیار سختتر است. با این همه اما علیرغم تشکیل شورای ائتلاف در جریان انتخابات مجلس یازدهم گویا به اجماع رسیدن در این جریان سیاسی کار آسانی نیست. طیفهای مختلف این جریان طی ماههای گذشته با عدم حضور در جلسات شورای ائتلاف، همچون همیشه ساز مخالف کوک کرده اند و هفته گذشته نیز پویشی از سوی جبهه پایداری برای دعوت از سعید جلیلی در انتخابات مطرح شد و دبیرکل حزب موتلفه اسلامی هم با اعلام احتمال معرفی نامزد جداگانه از سوی این حزب برای انتخابات ۱۴۰۰ تاکید کرد که «دولت حزبی موفقتر از دولت شخصی است.» غلامرضا مصباحی مقدم، سخنگوی جامعه روحانیت مبارز هم در توضیح ساختار تازه اصولگرایان آن را مجموعهای از «جمنا»، «شانا» و دیگر تشکیلات اصولگرایی اعلام کرد که قرار است با محوریت جامعه روحانیت مبارز تجمیع شود. از طرف دیگر، شورای وحدت اصولگرایان نیز فعالیتهای انتخاباتی خود را آغاز کرده است، اما نه با حضور تمامی تشکلهای اصولگرا و طبق معمول جبهه پایداری نمایندهای در آن ندارد؛ همچنین تأسیس شورای وحدت در شرایطی است که شورای ائتلاف اصولگرایان برجای مانده از گذشته نیز همچنان وجود دارد و باید دید حداد عادل که در رأس این سازوکار انتخاباتی است، زیر بار محوریت جامعه روحانیت مبارز و کاندیداهای پیشنهادی طیفهای مختلف این جریان خواهد رفت یا نه؟ بر اساس آخرین اخبار منتشرشده، چهرههای اصولگرا به سوی استمرار برگزاری نشستهای شورای ائتلاف روی آوردهاند. ابراهیم رئیسی، محمدباقر قالیباف، سعید جلیلی و محسن رضایی چهرههای شاخص این نشستها هستند؛ جمعی که بهنظر میرسد آینده برنامه انتخاباتی اصولگرایان را با تمرکز بیشتری روی نامهای ابراهیم رئیسی و محسن رضایی دنبال میکنند و محفل آنان محدودتر به اسامی مقبول در جریان اصولگرایی شده است.
اگر اصولگرایان برنامه نداشته باشند انرژی ما صرف خنثی کردن و پرکردن چالهها در کشور خواهد شد
محمدجواد جوادی حصار فعال سیاسی اصلاح طلب، در گفت و گو خبرگزاری برنا در خصوص اظهارات برخی اصولگرایان در رابطه با حضور حداقلی مردم در انتخابات گفت: از نگاه برخی از آنها اصلا انتخابات موضوعیتی ندارد و انتخابات در جمهوری اسلامی زینتی بیشتر نیست و نیم یا یک درصد جای بحث دارد. به نظر من این نگاه کاملا انحصارطلبانه، ضد توسعه و ضد مردمی است. این ها که ادعا می کنند در عمل پیروان رهبری هستند با این سخنان حتما ادعاهای آنها تبدیل به یک ادعای غیرواقعی خواهد شد و دیگر بیشتر از این نمی توانند پنهان کاری کنند و ناچار هستند، رسما هم اعلام کنند که تمایل ما به مشارکت حداقلی است. در راستای نظر رهبری و نیاز کشور، مشارکت حداکثری باید مدنظر باشد. باید ببینیم با چه برنامه ای می خواهند کشور را اداره کنند، اگر برنامه ریزی خوبی کنند و مشکلات کشور را بتوانند مدیریت کنند و از مرحله بحران در بیاورند و به سمت ثبات و توسعه اقتصادی سوق بدهند آینده بهتری خواهیم داشت. اما اگر خلاف این ثابت شود حتما آینده ما درخشان نخواهد بود چون بخش زیادی از انرژی ما صرف خنثی کردن و پرکردن چاله هایی است که بخاطر درگیری های داخلی بوجود می آید. نسخه ای که باید بپیچیم خنثی کردن نسخه ای است که از قبل پیچیده شده و کشور را به اینجا رسانده است. هر کاری که کردیم کشور به این مرحله رسیده، باید آن کار را نکنیم. لقمان را پرسیدند: «ادب از که آموختی از بی ادبان». اگر معتقدیم وضع کنونی وضع مناسبی نیست باید بررسی کنیم و ببینیم چه عواملی کشور را به اینجا رسانده است و آن عوامل را از بین ببریم.
نزاع تمام انتخاباتی
به گزارش اعتماد آنلاین، غلامعلی حدادعادل نامی آشنا میان فعالان سیاسی جمهوری اسلامی به ویژه اصولگرایان است. چهرهای که این روزها در کنار تلاشهایش برای تعیین تکلیف چند و چون ورود اصولگرایان به انتخابات سیزدهمین دوره ریاستجمهوری ایران، میکوشد سرنوشت دیگر کاندیداهای احتمالی این جریان سیاسی را نیز پیشبینی کند. اقدامی که به خودی خود نه تنها موجبات انتقادات دیگر چهرههای اصولگرا را فراهم آورده بلکه سبب شده تا محمود احمدینژاد، رییسجمهوری سابق ایران و از کاندیداهای بالقوه انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰، به موضعگیری علیه او پرداخته و اظهارات تند و تیزی را علیهاش مطرح کند. آنچه از ظاهر امر پیداست، آن است که حدادعادل به عنوان رییس شورای ائتلاف اصولگرایان این روزها تلاش میکند تا هدایت انتخابات ریاستجمهوری سال آینده را به دست بگیرد. او که مانند دیگر اصولگرایان، کلید پاستور پس از دولت روحانی را از حالا در دستان خود تصور میکند، در تلاش است تا کاندیدای مطلوبشان را به عنوان کاندیدای نهایی جریان اصولگرایی به میدان رقابت آورد. البته که تاکنون تلاشهای او و همکارانش در مسیر دستیابی به اتحاد چندان موفق نبوده و شورای وحدت اصولگرایان و در کنار جبهه پایداری، محکم در برابرش ایستادگی میکنند. با این حال به نظر میرسد حدادعادل برای خود اختیارات و قدرتی بیش از ریاست شورای ائتلاف اصولگرایی در نظر میگیرد کمااینکه اظهارات اخیر او نه فقط وحدت اصولگرایان بلکه سرنوشت چهرههایی چون احمدینژاد در شورای نگهبان را در بر میگیرد.
آیتالله جنتی: یکی از مهمترین انتخابات کشور در سال ۱۴۰۰ رقم میخورد؛ شورای نگهبان بیش از هر چیز به تقوای نامزدهای ریاست جمهوری توجه میکند
به گزارش سایت خبری انتخاب، رئیس مجلس خبرگان رهبری گفت: سال آینده سال سرنوشت سازی برای کشور است زیرا یکی از مهمترین انتخابات کشور در سال ۱۴۰۰ رقم میخورد و باید به اصل ۱۱۵ قانون اساسی مراجعه کرد که در آن شرایط نامزد ریاست جمهوری مشخص شده است. سال آینده سال سرنوشت سازی برای کشور است زیرا یکی از مهمترین انتخابات کشور در سال ۱۴۰۰ رقم میخورد و باید به اصل ۱۱۵ قانون اساسی مراجعه کرد که در آن شرایط نامزد ریاست جمهوری مشخص شده است. آیتالله احمد جنتی، رئیس مجلس خبرگان رهبری، سال آینده سال سرنوشت سازی برای کشور است زیرا یکی از مهمترین انتخابات کشور در سال ۱۴۰۰ رقم میخورد و باید به اصل ۱۱۵ قانون اساسی مراجعه کرد که در آن شرایط نامزد ریاست جمهوری مشخص شده است. قانون اساسی شرایط رئیس جمهور را مدیر مدبر و با تقوا عنوان کرده که باید به این شرایط اهمیت داد. شورای نگهبان در تایید صلاحیتها بیش از همه باید به تقوای کاندیداها توجه نماید. تقوا در حد عدالت و یک درجه بالاتر از عدالت است و طبیعی است که مردم باتقواترین را انتخاب می کنند. امیدوارم کسانی که از سوی شورای نگهبان تایید صلاحیت می شوند، از ابتدا تا پایان تقوای لازم را داشته و خادم ملت باشند. از آیت الله رئیسی بابت اقدامات در مبارزه با فساد تشکر میکنیم. مبارزه با فساد از خواسته های مردم است. مردم گرفتار فساد گردن کلفتها و زوردارها هستند و این مرد کمر بسته و به جنگ فساد میرود و قطعا مردم قدردان و حامی اقدامات ایشان و قوه قضائیه هستند. کرونا از مسائل امروز ما و دنیا است که فکر همه را مشغول کرده و مشکلات فراوان اقتصادی و سیاسی به وجود آورده است. برخی از وضعیت اقتصادی نامناسبی برخوردار شده وکسب و کارها کساد شده و نمی توانند زندگی خود را بچرخانند. مردم عزیز ما در ایام کرونا کمک های مومنانه خوبی به همدیگر کردند و برخی صاحبخانهها مراعات حال مستاجران را کردند. ما مردم عزیزی داریم و از همه مسئولان بدون اسثتنا می خواهم هر خدمتی می توانند به مردم بکنند.
شورای نگهبان با تایید صلاحیتها مشارکت را تضمین کند
حسن رسولی عضو نهاد اجماعساز جریان اصلاحات و عضو شورای شهر تهران در گفت و گو با روزنامه آرمان ملی گفت: نهاد اجماعساز در مراحل اولیه فعالیتهای خود قرار دارد. بدونتردید این مهم در آینده هم توسط کاندیدای اصلاحطلب و هم از سوی شخصیتهای برجسته و تأثیرگذار جریان اصلاحات در دستور کار قرار خواهد گرفت و جریان اصلاحات با حاکمیت وارد گفتوگو خواهد شد.بنده معتقدم تا زمانی که به یک نظام کارآمد و موثر دست پیدا نکنیم و به سمت ساختار حزبی و استفاده از اعضا در ساختار سیاسی و حقوقی کشور نرسیم، چارهای نداریم جز اینکه در راستای انتخابات نهادهایی را بهکار گیریم که نقش همگرایی بین اعضا و جریانها را داشته باشند و این واقعیتی اجتنابناپذیر است که در حال حاضر ناچار به استفاده از این راهکارها هستیم. کاهش سرمایه اجتماعی شکل بیسابقهای در فضای اجتماعی و سیاسی کشور به خود گرفته است. به همین دلیل نیز بازگشت این سرمایه اجتماعی تنها برعهده جریان اصلاحات نیست؛ بلکه سایر جریانهای سیاسی و نهادهای نظام نیز باید در این زمینه با جریان اصلاحات همراهی کنند. بخشهای اصلی حاکمیت، به خصوص پس از بیان راهبرد نظام جمهوری اسلامی در روزهای اخیر توسط مقام معظم رهبری مبنیبر اولویت داشتن مشارکت مردم در انتخابات آینده باید شرایطی را فراهم کنند که جریانهای سیاسی بتوانند زمینههای مشارکت مردم را در انتخابات به وجود بیاورند. همه امکانات و ظرفیتهای موجود حاکمیت باید در راستای مشارکت مردم در انتخابات به کار گرفته شود. از سوی دیگر در فرصت باقی مانده تا برگزاری انتخابات باید وقایع و رویدادهای امیدوارکنندهای در کشور رخ بدهد تا امیدواریها نسبت به گذشته در بین اقشار مختلف مردم افزایش پیدا کند. در این زمینه شورای نگهبان مهمترین نقش را ایفا خواهد کرد. به همین دلیل نیز این شورا میتواند با سعهصدر و مشاهده افقهای پیشرو شرایطی را به وجود بیاورد که جریانهای سیاسی با همه ظرفیتهای موجود در انتخابات حاضر شوند. در چنین شرایطی به صورت طبیعی میزان مشارکت مردم افزایش پیدا خواهد کرد.
راهکارهای حضور حداکثری مردم در انتخابات از دیدگاه یک فعال سیاسی اصولگرا
احمد سالک در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا درباره راهکارهای مشارکت حداکثری مردم در انتخابات ریاست جمهوری، اظهار کرد: عوامل حضور مردم در هر انتخاباتی بستگی به چند موضوع دارد. در وهله اول میزان علاقهمندی مردم به محور حاکمیت دینی یعنی ولایت فقیه به عنوان ولی امر مسلمین و ناجی تمام حرکتهای اجتماعی از اهمیت بسزایی برخوردار است. همچنین نقش مؤثر رهبری در اعلام شاخصهها و مؤلفههای انتخابات از دیگر عوامل مهم در این زمینه است. در وهله بعدی باید موانع و مشکلات اقتصادی مردم مرتفع شود و دولت باید برای انتخابات خرداد بستر این مهم را فراهم کند. بدون شک رفع بیکاری و اشتغال نسل جوان و تحصیلکرده کشور از عوامل مهم حضور حداکثری مردم در انتخابات است. رفع بیکاری و ایجاد اشتغال امید و انگیزه زیادی را در جامعه ایجاد میکند. موضوع هویت و تقویت آن بسیار اهمیت دارد چرا که دشمنان روی این عنصر کلیدی انگشت گذاشتهاند و تلاش میکنند آن را تضعیف کنند تا نسل جوان و جامعه بیهویت شود. زمانی که کسی بیهویت شود، مانند پوسته روی آب است و به هر طرفی که بخواهند او را میکشانند. پس باید در جهت تقویت هویت انقلابی، اسلامی و ملی کار ویژه تبلیغاتی و ترویجی شود. وقتی مردم میبینند از هویت آنان دفاع میشود در انتخابات شرکت میکنند. رشد بصیرت جامعه در جهت دشمنشناسی و جریان درون تشکیلاتی نظام از اهمیت زیادی برخوردار است. ۴۲ سال است با دشمنان قسم خوردهای روبرو هستیم که طرحهای براندازی نظام را در فتنههای مختلف ترسیم کردند، اما مردم در برابر تمام این توطئهها استقامت کردند و این دلیلی بر رشد بصیرت جامعه است. بنابراین رشد بصیرت جامعه نیز باید مورد تقویت قرار بگیرد. یکی از مواردی که بدون شک به حضور بهتر مردم در پای صندوقهای رأی کمک میکند، تبیین و بیان دستاوردهای انقلاب اسلامی در ۴۰ سال گذشته است. برای مثال مانور با صلابت سپاه و ارتش و آزمایش انواع موشک و پهباد باید به خوبی برای جامعه تبیین شود. وقتی این دستاوردها برای مردم به درستی تبیین شود انگیزه و حضور آنان در پای صندوق رأی تقویت میشود.
جمع بندی:
مسأله حضور و مشارکت حداکثری در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز مانند دورههای گذشته، اهمیت دارد، از این منظر ضرورت بیشتری دارد تا همه اقشار با درک چنین موقعیتی پای صندوقهای رأی بیایند زیرا تصمیم آنها رأی به نظام خواهد بود.