ابوالقاسم یوسفی نژاد روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه ایران به عنوان ششمین کشور و عضو ناظر این اتحادیه توانسته تعاملات خوبی را در یک سال گذشته با کشورهای اوراسیا برقرار کند، افزود : تعداد اقلام صادراتی مشمول امتیاز تخفیفات تعرفه ای بر اساس این توافقنامه در مجموع ۸۶۳ قلم بوده است.
وی اظهار داشت: از این میزان ۳۶۰ قلم کالا، امتیاز اعطایی جمهوری اسلامی ایران به این کشورها و ۵۰۳ قلم نیز امتیاز اعطایی اتحادیه اقتصادی اوراسیا به کشورمان است.
وی تاکید کرد : در هفت ماهه نخست امسال میزان صادرات ایران به مقصد کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا (فدراسیون روسیه، قزاقستان، بلاروس و قرقیزستان) به لحاظ وزنی ٩١ درصد و از نظر ارزش دلاری ٨٨ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است.
به گفته وی، سهم گمرکات گیلان از صادرات کشور به اوراسیا در هفت ماه امسال از نظر وزنی ٢۶ درصد به لحاظ ارزش دلاری ۴۴ درصد است که در این بین بیشترین صادرات به کشور روسیه انجام گرفته است.
ناظر گمرکات گیلان مهمترین دستاورد و فرصتی که اتحادیه اقتصادی اوراسیا علاوه بر تسهیل تجارت کالاها و توسعه بازار مشترک در اختیار کشورهای عضو می گذارد را کاهش قیمت کالا و هزینههای حمل و نقل، ترویج رقابت سالم در بازار مشترک، سیاست های مشترک در کشاورزی، انرژی فناوری و از دیگر سو ورود کالاهای اساسی (از قبیل روغن) با تعرفه ترجیحی و یا قیمت تمام شده کمتر به دست مصرف کننده عنوان کرد.
وی گفت : در خصوص صادرات میوه و تره بار از جمله کیوی و پرتقال نیز این اقلام به راحتی و با حداقل حقوق ورودی به کشورهای عضو صادر میشود به این ترتیب و با توجه به امکان ورود مواد اولیه از کشورهای عضو اوراسیا و اختصاص آن به واحدهای تولیدی نرخ بیکاری کاهش می یابد.
وی تاکید کرد : ورود کالاهای اساسی مورد نیاز از کشورهای عضو اوراسیا باعث می شود که به تولیدات داخلی کشور لطمه ای وارد نشود.
یوسفی نژاد با اشاره به تشکیل کارگروه استانی امور گمرکی برای پیگیری مسائل و معضلات مربوط به اتحادیه اوراسیا افزود : اخذ آمار اوراسیا و انتشار و رسانه ای کردن آن با هدف اطلاع رسانی به ذینفعان، نشست های مشترک اتاق بازرگانی و ارتباط ویدئو کنفرانس با کشورهای عضو، ارائه آمار و عملکرد اوراسیا و بیان معضلات، نامه نگاری و پیگیری مستمر در بروزرسانی اقلام صادراتی، پیگیری برای شناخت فعالین مجاز اقتصادی و ارائه خدمات و تسهیلات در تجارت به ذینفعان و ایجاد مرکز پاسخگویی به موضوعات اوراسیا در گمرک گیلان از کارکردهای این کارگروه است.
ایران در سال ۱۳۹۵ به کمیسیون اقتصادی اتحادیه اوراسیا پیشنهاد ایجاد یک منطقه آزاد تجاری میان ایران و این اتحادیه را مطرح کرد؛ پیشنهادی که از سوی اعضا مورد استقبال قرار گرفت و ظرف دو سال مذاکرات متعدد و ارزیابی کمی و کیفی اقلام و میزان تعرفه ترجیحی؛ این موافقتنامه ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ در شهر آستانه قزاقستان به امضا رسید و آبان ۹۸ میز اوراسیا در گمرکات استان گیلان و اداره کل گمرک انزلی استقرار یافت.
قرارداد تشکیل اولیه اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ۲۹ مه ۲۰۱۴ میان کشورهای روسیه، بلاروس و قزاقستان منعقد و جایگزین اتحادیه گمرکی اوراسیا شد و سپس کشورهای ارمنستان و قرقیزستان نیز به عضویت آن در آمدند.
این اتحادیه کار خود را به طور رسمی از اول ژانویه ۲۰۱۵ آغاز کرد. کشورهای عضو اورآسیا هم اکنون ۲۰ میلیون کیلومترمربع مساحت و بیش از ۱۸۳ میلیون نفر جمعیت دارند که ۵.۲ درصد جمعیت جهان است. در روز اجرای این توافقنامه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه اعلام کرد: امروز ما یک مرکز رشد اقتصادی قدرتمند و جذاب ایجاد کردهایم، یک بازار منطقهای که بیش از ۱۸۰ میلیون نفر را به هم مرتبط میکند.
درباره اهداف این اتحادیه اقتصادی میتوان به تسهیل تجارت، ایجاد بازار مشترک در حوزه کشورهای مستقل هم سود عضو، حذف تدریجی قوانین گمرکی در داخل اتحادیه، برقراری تعرفه خارجی مشترک در میان کشورهای عضو و هماهنگ سازی تشریفات گمرکی اشاره کرد.