ولی جهانی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ثبت جنگل فتاتو، به عنوان اولین گام در راستای پاسداری و حفاظت از این اثر ارزشمند طبیعی است که با پشتوانه های قانونی و اطلاع رسانی عمومی، اقدامات لازم در چهارچوب ارزش های این اثر صورت خواهد پذیرفت.
وی خاطرنشان کرد: پرونده ۱۹ اثر میراث طبیعی گیلان برای ثبت در فهرست آثار ملی کشور به دبیرخانه شورای ثبت وزارتخانه ارسال و مقرر شده این پرونده ها مطرح، و در صورت تایید نسبت به ثبت آنها اقدام شود.
وی ادامه داد: بیشتر این آثار طبیعی آبشارهای واقع در جنگلهای هیرکانی است که از آن جمله می توان به آبشارهای سیاهمزگی، دودوزن، زمرد، دریابنناو، ریوو، لوشکی، شیلهوشت و همچنین به باغ گیاه شناسی لاهیجان، اولین باغ چای ایرانی و غارهای دیارجان ۲، بز طلا بویه، رز گردن، گنج خانه، کوه شاه معلم، درخت چنار کهنسال نذره دار ماسوله، درخت کهنسال کوه نمدار روستای سیاهدشت بن، درخت آزاد لگموج و دو رویشگاه گل گاوزبان اشاره کرد.
جهانی تصریح کرد: جنگل فتاتو واقع در شهرستان رشت، بخش خمام، بخشی از آخرین نمونه های باقیمانده جنگل های هیرکانی از نوع جلگه ای و از توسکاستانهای قشلاقی حاشیه دریای کاسپین در استان گیلان است که در دفتر ثبت آثار وزارت میراث فرهنگی، گردشگری صنایع دستی، به عنوان اثر ملی طبیعی به ثبت رسید.
جنگلهای هیرکانی که بخش عمدهای از آن در استان گیلان قرار دارد، تیرماه سال گذشته به ثبت جهانی رسید؛ این جنگل ها از بقایای جنگل های دوران سوم زمین شناسی هستند و به لحاظ پایداری و قدمت از اهمیت بسزایی برخوردارند؛ حدود دو میلیون هکتار از این جنگل ها در ایران بویژه شمال کشور قرار دارد و ثبت جهانی این اثر ارزشمند در فهرست میراث جهانی اقدامی مناسب برای حفظ زیست بوم و گردشگری طبیعی است.
سه سایت از جنگل های هیرکانی شامل لیسار تالش، گشت رودخان فومن و سیاه رود رودبار مربوط به استان گیلان است و این مناطق به عنوان مناطق حفاظتی تلقی و هیچ گونه دخالت انسانی در آن انجام نخواهد شد و به عنوان جاذبه های طبیعی گیلان محسوب خواهند شد.
جنگل های هیرکانی، یکی از آخرین و معدود باقی مانده های جنگلهای باستانی خزان کننده روی کرۀ زمین هستند که از یک مسیر تکامل، بقا، تاب آوری و مقاومت تطبیق و گونه زایی منحصر به فرد، برای ۵۲ میلیون سال بی وقفه از دوران سوم زمین شناسی تاکنون به حیات و تکامل خود ادامه داده اند.
این جنگل ها، به عنوان یکی از نادرترین و ارزشمندترین رویشگاه های طبیعی پهن برگ و خزان کننده در جهان معرفی شده و در اصل می توان برخی از منابع این رویشگاه ها را فسیل یا موزۀ زنده عنوان کرد.
استان گیلان پس از استان های قزوین، کرمانشاه و لرستان با دارا بودن یک هزار و ۱۷۳ اثر ثبتی در فهرست آثار ملی، چهارمین استان در سطح کشور به لحاظ تراکم بالای آثار تاریخی است.