به گزارش خبرگزاری فرانسه، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا سه شنبه شب در مورد این باند مخوف گفت: ما از عربستان سعودی خواستهایم که این باند را منحل کند و سپس اصلاحات و کنترلهای را انجام دهد تا اطمینان حاصل شود که فعالیتها و عملیات ضد معارض کاملا متوقف میشود.
وی همچنین از عربستان سعودی خواست برای آزادی لجین الهذلول مدافع حق رانندگی زنان در عربستان که نزدیک به سه سال حبس محکوم شده است، اقدامات بیشتری انجام دهد.
پرایس افزود: ما از عربستان سعودی میخواهیم که اقدامات دیگری برای برداشتن ممنوعیت سفر زندانیان آزاد شده و حل پروندههایی مانند فعالان حقوق زنان و دیگران انجام دهد.
توصیههای وزارت خارجه آمریکا به عربستان در مورد رعایت موارد حقوق بشر در حالی صورت میگیرد که دولت بایدن این هفته گزارشی منتشر کرد که در آن صریحا به نقش محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در کشته شدن خاشقچی منتقد سعودی اشاره شده است اما آمریکا تا کنون اقدامی برای تحریم و یا مجازات ولیعهد عربستان انجام نداده است.
وزارت خزانه داری آمریکا نیز تنها شماری از افرادی را که در ترور خاشقچی نقش داشتهاند تحریم کرد و با نادیده گرفتن نقش محمد بن سلمان در این زمینه، مصونیت در امان بودن هرگونه اقدام قهرآمیز توسط آمریکا علیه ولیعهد جوان سعودی اعمال کرد.
پرایس در بخش دیگری از صحبتهایش به موضوع گزارش اطلاعاتی آمریکا درباره قتل «جمال خاشقچی» روزنامهنگار منتقد سعودی به دستور «محمد بنسلمان» ولیعهد این کشور، تصریح کرد: «دولت بایدن با این کار، پیام شفافی به عربستان سعودی داد و آینده روابط را تعیین کرد».
وی با بیان اینکه دولت آمریکا قصد دارد «شراکت مسئولانهای» با عربستان سعودی داشته باشد، گفت: «همزمان باید مطمئن شویم که [حادثهای شبیه] قتل خاشقچی، بار دیگر تکرار نشود… ما گامهایی را برای اعمال محدودیت ورود بر ۷۶ تبعه سعودی [به آمریکا] که در قتل خاشقچی دخیل بودند، برمیداریم».
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوال دیگری درباره گزارش اطلاعاتی قتل خاشقچی، توضیح داد: «این گزارش جدید نیست. ما متعهد به انتشار گزارش قتل خاشقچی هستیم و بخاطر تعهدمان به اصل شفافیت، عذرخواهی نمیکنیم… هیچ نفوذ سیاسی در این گزارش اطلاعاتی و انتشار لیست افراد دخیل در قتل خاشقچی وجود نداشت».
پرایس ضمن تاکید بر اهمیت تداوم فرایند اصلاحات در عربستان سعودی برای منافع آمریکا، افزود: «امیدواریم که روابطمان با عربستان سعودی را به مسیر درست برگردانیم و نگرانیهای کنگره را نیز برطرف کنیم. روابط ما با عربستان سعودی در مرحله اصلاح قرار دارد، نه تحریم. هدف از اقدامات ما، شکل دادن به روابط خود با عربستان سعودی به نحوی جدید در آینده است».
وی به سوالی درباره اینکه آیا دولت بایدن قصد ندارد بنسلمان را به دلیل صدور دستور قتل خاشقچی تحریم کند، اینگونه پاسخ داد: «ما بر سران کشورهایی که با آنها اختلاف نظر یا مشکل داریم، تحریم اعمال نمیکنیم… اگر روابط ما اصلاح شود، بیشترین نفوذ و تأثیر را بر روابط با عربستان سعودی خواهیم داشت».
این مقام آمریکایی در ادامه صحبتهایش آورد: «همتای رئیسجمهور (بایدن) در عربستان سعودی، ملک سلمان است و ما بر این مبنا تعامل میکنیم. همتای وزیر دفاع آمریکا در عربستان سعودی نیز شاهزاده محمد بنسلمان است».
وی ضمن اشاره به عملیاتهای اخیر نیروهای مسلح یمن علیه مواضع ائتلاف متجاوز سعودی، گفت: «ما تعهد خود به حمایت از عربستان سعودی جهت دفاع از خودش در برابر حملات حوثیها را اعلام کردهایم. به دنبال اقدامات بیشتری برای پاسخگو کردن سران حوثی هستیم».
سخنگوی دستگاه دیپلماسی واشنگتن در پاسخ به سوالی درباره برنامه آمریکا جهت پایان دادن به جنگ تحمیلی ائتلاف سعودی علیه یمن مدعی شد: «نماینده آمریکا در یمن در حال تلاش در منطقه با امید پایان دادن به این بحران است… بایدن بر لزوم توقف فروش تسلیحات تهاجمی به عملیاتکنندگان در یمن تاکید کرد».
پرایس درباره تناقض این اظهارات خود با تداوم فروش تسلیحات به عربستان سعودی و قراردادهای دولت پیشین واشنگتن با ریاض نیز ادعا کرد: «درباره قراردادهای فروش سلاح به عربستان سعودی، مسیر باید بر مبنای منافع و ارزش های ما باشد. ما نه تنها حمایت از عملیاتهای تهاجمی در یمن را قطع کردیم، بلکه تلاشهای بشردوستانه خود را نیز افزایش دادیم».