به گزارش ایرنا روزنامه های لبنانی چهارشنبه در پی صدور حکم دادگاه لاهه عناوین اصلی خود را به این خبر اختصاص داده و به تحلیل آن پرداختند.
روزنامه البناء نوشت: هیچ مدرکی مبنی بر دست داشتن سوریه و حزب الله در ترور نخست وزیر رفیق حریری وجود ندارد.
این روزنامه افزود : دادستان عمومی هرگونه دخالت سوریه و حزب الله را در این زمینه رد کرد و «سلیم عیاش» را محکوم و بقیه اشخاص را تبرئه کرد. دادگاه حکم نهایی را در ۲۱ سپتامبر اعلام خواهد کرد.
روزنامه النهار هم نیز با خبری با عنوان «محکوم کردن عامل ترور و افشای توطئه سیاسی» نوشت که عامل اصلی این ترور «سلیم عیاش» یکی از چهار مظنون اصلی در این حادثه بود. دادگاه حزب الله و سوریه را که اتهامت زیادی متوجه آنان بود تبرئه کرد و دخالت آنان را در این ماجرا رد کرد. این در حالی است که در طول ۱۵ سال بعد از این واقعه گمانه زنی های بسیاری درباره عاملان این ترور مطرح شد که حکومت سوریه و حزب الله در تیررس این اتهامات بودند.
این روزنامه در ادامه به نقل از سعد حریری نوشت: «ما از محکوم کردن عیاش ذره ای عقب نشینی نمی کنیم». سعد حریری بعد از حکم دادگاه لاهه در کنفرانس خبری گفت: خانواده نخست وزیر فقید این رای را میپذیرد و خواهان قصاص عادلانه مجرمان است.
سعد حریری ضمن اشاره به این که لبنانیها خواهان آگاهی از واقعیت جریان این ترور هستند، تاکید کرد «آنها به دنبال اجرای عدالت هستند هرچند که در مدت زمان طولانی انجام شود».
روزنامه الجمهوریه نیز در تحلیل این خبر نوشت: بعد از ۱۵ سال کشمکشهای داخلی،بین المللی و منطقه ای بالاخره متهم اصلی این پرونده «سلیم عیاش» محکوم شد.
این روزنامه با انتشار متن حکم دادگاه لاهه، ترور رفیق حریری را یک عملیات تروریستی با اهداف سیاسی خواند و در واکنش افراد سیاسی به آن نوشت:«میشل عون» رئیسجمهوری از لبنانیها خواست حکمی را که امروز از سوی دادگاه بینالمللی درخصوص لبنان صادر شده، فرصتی برای یادآوری مواضع رفیق الحریری و دعوت همیشگیاش برای وحدت، همبستگی میان لبنانیها و یکپارچکی تلاشها با هدف حفاظت از کشور از هرگونه فتنهآفرینی فراخواند.
وی ابراز امیدواری کرد که عدالت در بسیاری از جنایتهای مشابهی که رهبران لبنانی را هدف قرار داد، اجرا شود؛ رهبرانی را که جایگاه بزرگی در قلب مردم لبنان داشتند و فقدان حضور آنها خلا بزرگی در عرصه سیاسی لبنان ایجاد کرده است.
«نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان نیز گفت: کشور ما نخستوزیر اسبق را در جریان این ترور از دست داد و حکم دادگاه باید برگ برنده لبنان در آینده باشد.
او ادامه داد: همه لبنانیها باید درایت کافی مانند رفیق حریری در امور لبنان داشته باشند.
روزنامه نداء الوطن نیز در سرمقاله امروز خود با عنوان: «از ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۰ … لبنان بین ترور بزرگ و انفجار بزرگتر» با اشاره به رأی دادگاه لاهه به اوضاع این روزهای لبنان پرداخت و نوشت: پانزده سال از زمان ترور رفیق حریری می گذرد تا حکم دادگاه ویژه لبنان صادر شود. تمام آن مرحله برای خاموش شدن مشکلات سرزمین لبنان کافی نبود که انفجار بندر بیروت ضربه بزرگتری را به این کشور وارد کرد. انفجاری که بعد از ترور حریری همه را شوکه کرد.
این روزنامه در ادامه نوشت: مردم لبنان علی رغم همه مشکلات و به ویژه اوضاع سخت اقتصادی همچنان برای کمک به کشور خود آماده هستند و از آن حمایت می کنند.
رفیق الحریری در ۱۴ فوریه ۲۰۰۵ توسط افراد ناشناس ترور شد. بر اثر این حادثه سازمان ملل تحقیقاتی پیرامون قتل وی را تحت عنوان دادگاه ویژه برای لبنان آغاز کرد.
دادگاه ویژه ترور رفیق حریری نخست وزیر اسبق لبنان قرار بود در تاریخ ۱۷ مرداد ماه برگزار شود که به علت حادثه انفجار بیروت در تاریخ ۱۴ مرداد اعلام رای به تعویق افتاد.
دادگاه مذکور (وابسته به سازمان ملل) اولین دادگاه بینالمللی است که برای رسیدگی به جنایتهای تروریستی تشکیل شده و دستکم ۶۰۰ میلیون دلار از زمان شروع کار در سال ۲۰۰۹ تاکنون هزینه داشته است.