کارشناسان براین باورند که افت تاریخی تولید نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) می تواند سبب بازگرداندن توازن به بازار نشود و با بازگشت دوباره موج دوم ویروس کرونا و کاهش تقاضا برای خرید طلای سیاه، سبب بازگشت رکود در بازارهای جهانی شود.
از دیگر سو، در میان کشورهای صادرکننده نفت، عراق و عربستانسعودی که از جمله تولیدکنندگان بزرگ نفت در جهان به شمار میآیند که به سبب شیوع بیماری کرونا و تبعات ناشی از کاهش تولید نفت اوپک متحمل خسارات فراوانی شده اند.
افت ارزش صادرات نفت عربستان
به گزارش خبرگزاری رویترز، میزان ارزش صادرات نفت عربستان در ماه ژوئن (خرداد-تیر) نسبت به مدت مشابه در سال گذشته میلادی هشت میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار افت داشته است.
آمارهای رسمی نشان داد ارزش صادرات نفت عربستان در ماه ژوئن در مقایسه با سال گذشته ۵۵ درصد کاهش یافته است.
اداره کل آمارعربستان اعلام کرد: ارزش مجموع صادرات عربستان از جمله صادرات غیرنفتی کالاهایی مانند موادشیمیایی و پلاستیک در این ماه در مقایسه با ماه مه (اردیبهشت-خرداد) ۱۹.۱ درصد، معادل یک میلیارد و ۸۶۰ میلیون دلار افزایش یافته است.
همچنین در در ماه مه، ارزش صادرات نفت عربستانسعودی در مقایسه با سال گذشته میلادی نزدیک به ۱۲ میلیارد دلار کاهش یافت.
به نوشته خبرگزاری سی.ان.ان، داده های مؤسسه تحقیقات کالای کلیپر دیتا نشان می دهد، آمریکا در ماه اوت تنها ۲۶۴ هزار بشکه در روز از عربستان نفت خام وارد کرده، این رقم تقریباً ۵۰ درصد نسبت به میانگین سال ۲۰۱۹ افت داشته است.
ضربه شدید کرونا به اقتصاد شکننده عراق
همچنین عراق به عنوان دومین صادرکننده نفت اوپک با حدود چهار میلیون بشکه در روز، به دلیل اتکای ۹۵ درصدی اقتصادش به درآمدهای حاصل از نفت، دارای یکی از شکنندهترین اقتصادها در میان کشورهای عضو اوپک است.
به گزارش خبرگزاری رسمی عراق «اینا»، کاهش قیمت جهانی نفت در نتیجه شیوع کرونا و کاهش تقاضای خریداران، در زمان حاضر اقتصاد عراق را تحت فشار گذاشته به نحوی که دولت در پرداخت حقوق کارکنان دچار مشکل شده است.
وزیر نفت عراق همچنین پیشبینی کرده است که احتمالا بهای جهانی نفت در اوایل سال آینده میلادی با افزایش روبرو میشود
«احسان عبدالجبار» بر این باور است قیمت نفت در اوایل سال ۲۰۲۱ از مرز ۵۰ دلار برای هر بشکه عبور کند.
همچنین کاهش تقاضا برای خرید طلای سیاه که متاثر از شیوع بیماری کرونا است فقط به کشورهایی مانند عراق و عربستانسعودی محدود نمی شود، بلکه دیگر کشورها مانند مکزیک نیز با کاهش شدید تولید نفت روبرو شده است.
گزارشها نشان می دهد میزان تولید نفت مکزیک در ماه ژوئیه (تیر-مرداد) به طور بیسابقهای کاهش یافته و به یک میلیون و ۶۰۵ هزار بشکه در روز رسیده است.
تولید شرکت دولتی نفت مکزیک (پمکس) و تولیدکنندگان خصوصی در این ماه اندکی افت کرد و تولید نفت این کشور به کمترین سطح از دهه ۱۹۷۰ میلادی تاکنون رسید.
بر اساس دادههای وزارت انرژی، پمکس در ماه ژوئیه یک میلیون و ۶۱۵ هزار بشکه در روز یعنی کمترین مقدار از نوامبر ۱۹۷۹ تاکنون نفت تولید کرده است
بهای جهانی نفت در ابتدای هفته گذشته افزایش یافت و حتی در روزهایی به بالای ۴۶ دلار در هر بشکه رسید. این موضوع به دلیل وقوع طوفان در خلیج مکزیک و کاهش ۱.۵ میلیون بشکهای نفت در این کشور رخ داد، اما به تدریج و با بازگشت تولید نفت آمریکا، قیمت نفت نیز به ثبات رسید.در روزهای پایانی هفته اما روند قیمت نفت معکوس شد و اوج افت قیمت در روز جمعه با کاهشی سه درصدی رقم خورد.