پاییز و زمستان امسال باید مراقب کرونا ویروس و آنفولانزای فصلی باشیم. شاید فکر کنید که اگر به یکی از آنها مبتلا شده باشید به دیگر مبتلا نمیشوید؛ اما این اشتباه است. سیستم ایمنی افراد با یکدیگر متفاوت است و پاسخهای متفاوتی هم به بیماریهای مختلف میدهد.
برای مثال شاید ویروس کرونا در بدن یک فرد مغلوب شود یا مانند سرما خوردگی خود را نشان دهد؛ اما در بدن همین فرد ویروس آنفولانزا پیروز شود و خطرات جدی را به وجود آورد. به این علت که ما پروتکلهای بهداشتی را برای قطع زنجیرهی کرونا رعایت میکنیم، آنفولانزای فصلی نتوانسته خود را به صورت قابل توجهی نشان دهد.
هر ساله معمولا در حدود اواسط نوامبر، آنفولانزا فصلی آسیبی جدی به جوامع نیمکره شمالی وارد میکرد؛ اما آمار امسال انگشت شمار است و میشود گفت مردم جهان در مقابله با آنفولانزای فصلی عالی عمل کردند؛ اما به این معنا نیست که تهدید دو جانبه ویروس کرونا و آنفولانزای فصلی به طور کامل بر طرف شده است.
۱٫ تهدید دو جانبه ویروسها
همانطور که کارشناسان بیماریهای عفونی هشدار دادند، تهدید دو جانبهی این ویروسها حتی فشار بیشتری بر سیستم مراقبتهای بهداشتی وارد کرده است. در صورت رعایت نکردن، بخش قابل توجهی از جمعیت میتواند در عرض چند هفته یا ماه به واسطهی یکدیگر، به یکی از این ویروسها مبتلا شوند و برخی از افراد نیز میتوانند به هر دو ویروس مبتلا شوند. در حال حاضر تعداد انگشت شماری از مردم آمریکا، بریتانیا و چین به ویروس کرونا و آنفلوانزا همزمان مبتلا شدند. اگرچه دادهها در چگونگی تعامل ویروسها با یکدیگر و اینکه چگونه بر بدن اثر میگذارند محدود است، شواهد اولیه نشان میدهد کسانی که به هر دو ویروس مبتلا شدند حال بسیار وخیمی دارند. اولین چیزی که در مورد یک عفونت مشترک (کروناویروس و آنفلوانزا) میدانیم این است که این امکان وجود دارد، این دو ویروس به نقاط مختلف بدن حمله میکنند.
۲٫ عفونتهای مشترک اغلب منجر به نتایج بدتر میشود
الف) باور عمومی این است عفونت مشترک آنفلوانزا و کوید ۱۹ میتواند ویرانگر باشد. متیو هاینز، کارآموز درمان بیماران کرونا در توسان آریزونا، گفت که او بیماران متعددی را درمان کرده است که در گذشته با آنفولانزا و کروناویروس، عفونت مشترک داشتند. هاینز گفت: «حال آنها بسیار بدتر از بیماران مبتلا به یکی از ویروسها میبود و بهبودی آنها بسیار بیشتر طول میکشد.» یک مطالعه از بریتانیا نشان داد که افراد آلوده مشترک به طور معمول خطر مرگ شش برابری تهدیدشان میکند و همچنین احتمال بستری شدن در بخش مراقبتهای ویژه را بیشتر دارند. آنفلوانزا میتواند مشابه کرونا به بدن آسیب برساند. هر دو باعث کاهش سطح اکسیژن خون, مسائل تنفسی و التهاب میشوند.
ب) انتظار میرود خطر عفونت مشترک در میان افراد مستعد مانند افرادی که نقص سیستم ایمنی بدن دارند یا به چاقی، سرطان و بیماریهای ریوی دچار هستند بیشتر از دیگر افراد باشد. اونیما اوگبواگو، پزشک بیماری عفونی میگوید: «این گروههای آسیب پذیر، بین هر دو بیماری همپوشانی دارند.» یعنی همه گروههای نام برده شده مستعد ویروس آنفولانزا و هم ویروس کرونا هستند.
۳٫ پاسخ ایمنی ممکن است بر روی هر دو کار نکند
به گفته اوگبوآگو، پاسخهای ایمنی از نوع عمومی و خاص وجود دارد که بدن برای مبارزه با یک عفونت ویروسی نوع پاسخ خود را تعیین میکند. در تئوری، پاسخ ایمنی عمومی ممکن است تا حدی قادر به کمک باشد. متاسفانه، برای برخی از مردم، پاسخ ایمنی عمومی ممکن است کافی نباشد و پاسخ هدفمندتر نیاز باشد. یعنی سیستم ایمنی بدن ما به طور خاص برای هر ویروس متمایز باشد، آنتی ویروس خاص تولید میکند که این آنتی ویروس خاص در مبارزه با عوامل بیماریزا دیگر موثر نخواهد بود.