دکتر حیدری آزاد دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر گیلان همزمان با سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر در نشست تخصصی با اصحاب رسانه عنوان کرد:
دکتر حیدری آزاد دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر گیلان همزمان با سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر در نشست تخصصی با اصحاب رسانه عنوان کرد:
معین نیوز_ستاد مبارزه با مواد مخدر با مصوبه مجمع تشخیص در سال ۶۷ به ریاست رییس جمهور و تعدادی از اعضای هیات محترم دولت و قوه قضائیه، سازمان زندان ها، صدا وسیما و فرماندهان محترم سپاه ،بسیج و ناجا با هدف سیاستگذاری، برنامه ریزی، هدایت و نظارت بر مقابله با ورود و عرضه، پیشگیری، آموزش همگانی، درمان، حمایت از بهبود یافتگان ضمن اشراف کامل بر تمامی ابعاد تقنینی، اجرایی و قضایی تشکیل و با محور بخشی به پیشگیری و آگاهی بخشی و ایجاد حساسیت اجتماعی در محیط ها و گروه های مختلف هدف مانع از ورود افراد و اقشار سالم به چرخه مخرب و ویرانگر اعتیاد می گردد.

در استان ها نیز به موازات ستاد مبارزه با مواد مخدر شورای هماهنگی با ریاست استانداران محترم و اعضای متناظر استانی اعضای اصلی ستاد تشکیل گردیده است .

در گیلان نیز استاندار محترم در خصوص تشکیل جلسات شورا و کمیسیون های تخصصی اهتمام خاص دارند و رؤسای محترم تمامی کمیسیون های تخصصی نیز نسبت به برگزاری جلسات، بحث و بررسی مشکلات مطروحه و اتخاذ تصمیمات بسیار خوب عمل کرده و بسیاری از مصوبات شورا و کمیسیون ها نیز اجرا و یا در حال اجرا می باشند که جا دارد از ریاست محترم واعضای  شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان و رؤسای محترم کمیسیون های تخصصی شورا تقدیر و تشکر نمایم .

دکتر حیدری آزاد افزود: در دو سال اخیر  طرح یاریگران زندگی را با هدف پیشگیری به تفکیک محیط های اجتماعی (محیط آموزشی محیط خانواده محیط کار محیط های عمومی نظیر پارک ها سینماها اطراف داتشگاه ها و مدارس و مکان تفریحی) با هدف درمان و کاهش آسیب های اجتماعی (مراکز درمان و کاهش آسیب، مراکز ماده ۱۶ ماده ۱۵ معتادان متقاضی و خود معرف درمان، گذری شلترها، موبایل سنتر ها و…) مراکز نگهداری اردوگاهی، و در حوزه صیانت و حمایت اجتماعی از بهبود یافتگان (آموزش فنی وحرفه ای، مراکز توانمند سازی و کارگاه های کار در دستور کار ستاد مبارزه با مواد مخدر و شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان گیلان قرار  دارد.

قطعاً پیشگیری مقدم بر درمان است و برای مهار، کنترل و مدیریت اعتیاد بر کاهش تقاضا از طریق آگاهی بخشی، اطلاع رسانی، استفاده از نخبگان، متنفذین، اصحاب رسانه، ائمه محترم جمعه و جماعات و فضای مجازی و پیشگیری از مصرف مواد مخدر تمرکز داریم.

الحمدلله با همت و تلاش اعضای محترم کمیسیون مقابله با ورود و عرضه شورای هماهنگی استان به ویژه فرماندهی محترم نیروی انتظامی استان، پلیس مبارزه با مواد مخدر و دیگر پلیس های تخصصی و همراهی های فنی و عملیاتی مدیرکل محترم اطلاعات و سربازان گمنام آقا امام زمان (عج)در اداره کل اطلاعات و هم چنین هم افزایی های صورت پذیرفته از سوی سردار فرماندهی محترم سپاه استان هم در امر مبارزه و هم در امر پیشگیری در محلات مختلف شهر رشت توسط اطلاعات و معاونت اجتماعی سپاه قدس استان و حمایت های ویژه قضایی دستگاه محترم قضایی بویژه رئیس کل محترم دادگستری کل استان و هم چنین  دادستان محترم عمومی وانقلاب مرکز استان و همکاران ایشان در شهرستان ها در سال گذشته از افزایش چشمگیر کشفیات مواد مخدر و انهدام باندهای قاچاق در سطح استان داشته و در کشور استان سوم در افزایش کشفیات مواد مخدر هستیم. و الحمدلله با توسعه اقدامات اطلاعاتی و اشراف اطلاعاتی ضربه های بسیار سختی به عناصر اصلی قاچاق و شبکه های مافیایی آنان در سطح استان وارد گردیده که جا دارد از یکایک این عزیزان تقدیر و نمایم .

مواد مخدر و روان گردان ها را یک تهدید استراتژیک و چند وجهی و سیستماتیک برای همه اقشار جامعه به ویژه جوانان و نوجوانان دانست و اظهار کرد: مواد مخدر از جمله مسائل اساسی و بحران های جدی عصر حاضر تلقی می شود و کشور ما از این امر مستثنی نیست.

خانواده  نخستین بستر در مداخلات پیشگیرانه از اعتیاد دانست و خاطرنشان کرد: مداخلات پیشگیرانه خانواده علاوه بر توانمندسازی فرزندان، به تاب آوری و مهارت های زندگی سالم کمک می کند.

مصرف مواد مخدر همواره خسارت های بی شماری را در ابعاد فردی، خانوادی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و حتی سیاسی و امنیتی به جامعه تحمیل کرده است، افزود: برای مهار، کنترل و مدیریت اعتیاد اقدام به سرمایه گذاری اساسی در عرصه کاهش تقاضا با محوریت پیشگیری از بروز مصرف در لایه های مختلف جامعه کردیم.

با تأکید بر لزوم پیشگیری از اعتیاد از طریق تقویت عوامل محافظت کننده و کاهش عوامل خطر زا با اجرای برنامه های طبقه بندی شده در لایه های مختلف اجتماعی، تصریح کرد: برنامه های همگانی برای جمعیت سالم و برنامه های موردی برای گروه های در معرض خطر مصرف مواد مخدر در کانون های مختلف اعم از خانواده و مدرسه و محله و دانشگاه و… مورد تاکید شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر است.

بررسی های صورت گرفته براساس نتایج شیوع شناسی اعتیاد نشان می دهد که میزان شیوع مصرف مواد مخدر در کشور ۵.۴ ودر استان گیلان  ۲.۹۳ است.

وی با بیان اینکه گیلان رتبه هفدهم میزان شیوع مصرف مواد مخدر را در کشور دارد واز نظر کشوری در رتبه پایین تر از متوسط است، گفت: می توانیم با اجرای مستمر و دقیق برنامه ها و سیاست های فرهنگی و پیشگیری و توسعه امکانات درمانی  و همکاری مسئولین و همراهی مردم میزان اعتیاد را در استان کاهش دهیم.

اعتیاد به عنوان یک ابر آسیب یاد کرد و متذکر شد: اعتیاد منشأ بسیاری از جرائم از جمله قاچاق، حمل و نگهداری مواد مخدر، سرقت، خفت گیری، کودک آزادی و همسرآزاری و… است و آسیب های اجتماعی همچون طلاق و فرار از خانه و خودکشی ارتباط مستقیم با اعتیاد دارد.

برابر بررسی های انجام شده بالغ بر ۲/۸میلیون نفر از جمعیت ۱۵تا ۶۴ سال مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر هستند.

حدود ۴۵ درصد از زندانیان کشور بطور مستقیم و ۲۵ درصد بطور غیر مستقیم در ارتباط مواد مخدر در زندان ها تحمل کیفر می کنند.

۹۰ درصد از جمعیت زنان زندانی کشور بدلیل جرائم مواد مخدر در زندانها بسر می برند.

اعتیاد عامل ۶۵ درصد همسر آزاری ها ۵۵ درصد طلاق ها ۳۰ درصد کودک آزاری ها ۲۵ درصد قتل عمدها ۲۳ درصد از نزاع ها و خشونت ها و ۲۰ درصد از جرائم منکراتی و منافی عفت کشور را تشکیل می دهد.

ضعف در کارزار رسانه ای مؤثر و جریان سازی در کشور علیه تهدیدات مواد مخدر  مشهود بوده و تا کنون نتوانسته ایم از فضای مجازی شبکه های اجتماعی و فناوری های نوین برای مقابله با ابر آسیب اعتیاد در کانون های هدف استفاده بهینه ای داشته باشیم و از این ضرورت امروزین غافل مانده ایم.

وی با اشاره به تفاوت ارتکاب جرم در اعتیاد به مواد صنعتی و سنتی، اضافه کرد: اصولاً مصرف مواد مخدر صنعتی هیجانات ذهنی را افزایش می دهد و توهم زاست و لذا می تواند منجر به اتفاقات ناگوار و جرائم بیشتر شود.

حیدری آزاد، با بیان اینکه معتادان مجرم و غیر مجرم از نظر اقتصادی با هم فرق دارند، گفت: وضعیت اقتصادی در ارتکاب جرم معتادان مؤثر است، یعنی اگر مصرف کننده مواد مخدر از بنیه اقتصادی ضعیف تری برخوردار باشند ممکن است مبادرت به ارتکاب جرم نمایند تا هزینه های مصرف مواد را تامین کند.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر گیلان، پیشگیری را مقدم بر درمان دانست و یادآور شد: برای مهار، کنترل و مدیریت اعتیاد بر کاهش تقاضا از طریق پیشگیری از مصرف مواد مخدر تمرکز داریم.

وی با اشاره به کاهش سن اعتیاد و امکان دسترسی علی رغم تمام تلاش های صورت گرفته به انواع مواد مخدر برای نوجوانان و جوانان در سطح کشور اظهار کرد: متأسفانه هر روز به مواد مخدر جدید صنعتی اضافه می شود. کشور ما ۲۰۰۰ کیلومتر مرز مشترک با بزرگترین تولیدکنندگان مواد مخدر در جهان دارد و از طرف دیگر، دشمنان این مرز و بوم برنامه های مفصلی را برای افزایش اراضی زیر کشت و پرورش خشخاش و ایجاد آشپزخانه  های تولید مواد مخدر صنعتی در کشورهای همسایه را دنبال می کنند.

حیدری آزاد، خانواده را نخستین بستر در مداخلات پیشگیرانه از اعتیاد دانست و خاطر نشان کرد: برنامه های پیشگیری از اعتیاد در محیط های آموزشی و مدارس با تکیه بر آموزش های مهارت های زندگی، آموزش مضرات مصرف مواد مخدر، آشنایی با انواع مواد مخدر، آموزش مهارت های فرزندپروری برای والدین در دوران کودکی اولیه، کودکی میانی و نوجوانی اولیه بسیار مهم است، زیرا فرزندان بیش از ۴۳۰۰ ساعت در سال در خانه هستند و مداخلات پیشگیرانه خانواده علاوه بر توانمندسازی فرزندان، به تاب آوری و مهارت های زندگی سالم کمک می کند.

یکی از برنامه های شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سیاست گذاری برنامه ای با هدف مصون سازی خانواده محور است که بر اساس آخرین پروتکل ها و دستاوردهای علمی کشور و جهان مبنی مصون سازی کودکان زیر سن دبستان می باشد که پدران و مادران این کودکان را با مفاهیمی چون کنترل خشم ،سبک های رفتاری، رقابت سازنده، بازی های الکترونیکی و مهارت های ارتباطی آشنا نموده تا این مفاهیم را از همان سنین کودکی با توجه به شرایط خانوادگی به کودکان زیر سن دبستان خود منتقل نمایند.

وی با بیان اینکه آموزش مهارت های فرزندپروری باید در سبد خانواده های ایرانی قرار گیرد تا یک رابطه مثبت و مراقبانه بین والدین و فرزندان وجود داشته باشد، عنوان کرد: همچنین با کمک آموزش و پرورش از طریق مدارس طرح «یاریگران زندگی» را برای دانش آموزان دنبال می کنیم. در سال گذشته طی تفاهم با آموزش و پرورش استان ۷۵۲ مرکز آموزشی و در سال جدید ۹۸۰ مرکز آموزشی تحت پوشش برنامه یاریگران زندگی و هم چنین استفاده از فضای مجازی شاد قرار خواهند داشت.

از طرفی نگهداری از معتادان متجاهر را نیازمند مکان های مناسب با اعتبارات مکفی و افراد متخصص دانست و یادآور شد: براساس قانون برنامه ششم و مصوبه ستاد هماهنگی مبارزه با مواد مخدر  راه اندازی ،بهره برداری برعهده بهزیستی و شهرداریها بوده و نگهداری از معتادان متجاهر به  بهزیستی واگذار شده است ضمن تقدیر و تشکر از مدیر کل محترم بهزیستی و همکارانشان باید عرض کنم متاسفانه علیرغم همه تلاش ها  ظرفیت مرکز نگهداری ماده ۱۶ استان گیلان صرفا ۵۰ نفر است که باید حداقل به ۳۰۰ نفر افزایش یابد. و در این راستا ضمن کمک ها و مساعدت های مالی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان به بهزیستی استان و مرکز ماده ۱۶، شهرداران محترم استان نیز بر اساس قانون و مصوبات شورای هماهنگی استان، به میزان تعداد معتادین متجاهر هر شهرستان مکلف به تامین قسمتی از هزینه های مرکز نگهداری ماده ۱۶ استان هستند و باید بهزیستی استان را در این امر یاری نمایند.

حیدری آزاد، پیشگیری از اعتیاد را نیازمند سواد سلامت دانست و تصریح کرد: تنها سواد خواندن و نوشتن سبب عدم گرایش افراد به مواد مخدر نمی شود. سواد سلامت یک مهارت شناختی بعنوان مسئله مهم و تاثیر گذار در نظام مراقبت و بالطبع نظام علمی پیشگیری از اعتیاد است. و باید با افزایش دانش از طریق آگاه سازی عمومی و ارتقای مهارت شناختی و فعالیت های علمی پیشگیری نسبت  به تثبیت دانش و سواد سلامت در افراد جامعه و تولید ایدئولوژی ثابت همت گماشت که موارد فوق نهایتاً تبدیل به یک رفتار منطقی و عدم گرایش به مصرف مواد مخدر خواهد گردید و عدم مصرف مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد و مقابله با عرضه مواد مخدر تبدیل به گفتمان عمومی می شود. البته هم مردم هم مسئولان باید سواد سلامت داشته باشند

جامعه باید با واقعیت های موجود اعتیاد آشنا شود. مبارزه با مواد مخدر نیاز به حضور همه جانبه مردم دارد و ما در تلاش هستیم با ایجاد یک جنبش عمومی و بسیج همگانی یک گفتمان مسلط بین مردم و مسئولین در راستای یک هدف مشترک بنام پیشگیری از اعتیاد و مقابله با مواد مخدر در استان ایجاد نماییم که در این زمینه دست یاری به سوی همه صاحب نظران، نخبگان علمی دانشگاهی و حوزوی، معتمدین، شوراهای اسلامی شهرها و روستاها، ائمه جمعه و جماعات و علی الخصوص اصحاب رسانه و صاحبان قلم و دارندگان پیج ها و کانال ها در فضای مجازی دراز می نماییم تا بتوانیم با هم افزایی، و همکاری و همراهی مردم و مسئولین استانی عاری از اعتیاد داشته باشیم.