راکتاندازها یکی از ابزارهای موثر در حوزه رزم انفرادی هستند که در هنگام وقوع جنگهای گسترده در حوزه زمینی استفاده میشوند. این تسلیحات و تجهیزات در حوزه مقابله با توان زرهی دشمن مانند انهدام تانکها و نفربرها نقش موثری دارند و میتوانند به عنوان تجهیزاتی مشابه به موشکهای ضد زره عمل کنند.
نخستین تجهیزات ضد زره چه نام داشتند؟
نخستین تجهیزات ضد زره، مینها و نارنجکها بودند که با ایده حفاظت از قلمروی خودی در برابر دشمن در میدانهای نبرد و انهدام توان زرهی دشمن طراحی و تولید شدند. پس از طراحی این تجهیزات؛ قدرت و دقت، موارد بعدی مورد نظر فرماندهان و مسئولان نظامی در ساخت تجهیزات ضد زره و ضد تانک بودند که همین دو مورد باعث شد تا سلاحی به نام آر پی جی ۷ طراحی و ساخته شود.
این سلاح ضد تانک و ضد زره در اتحاد جماهیر شوروی ساخته و از سال ۱۹۶۱ وارد خدمت در نیروهای مسلح این کشور شد و به علت قدرت بالا در انهدام تجهیزات زرهی در تمام نیروهای مسلح دنیا محبوبیت پیدا کرد که این محبوبیت به قدری بود که شاید به جرات بتوان گفت که میتوان انواع مختلف آن را در همه کشورهای جهان پیدا کرد.
تجهیزات ضد زرهی که کارکرد ضد تانک هم دارند
این تجهیزات و تسلیحات تا زمانی کارایی خوبی داشتند که زرههای استفاده شده در تجهیزات زرهی مقاومت کمی داشتند و این امکان بود که با آر پی جی ۷ زره آنها را منهدم کرد. اما با گذشت زمان و معرفی زرههای بسیار قدرتمند مانند تانک های آبرامز و تی ۹۰ این تجهیزات به مرور کارکرد خود را از دست دادند و متخصصان دفاعی در جهان به دنبال این بودند تا در کنار تقویت تسلیحاتی مانند آر پی جی ۷ به دنبال ساخت تجهیزات جدیدتر مانند راکت اندازهای اس پی جی ۹ باشند. البته تجهیزات ضد استحکامات نیز از دیگر مهمات مورد توجه کشورهای قدرتمند همچون ایران در حوزه ساخت تسلیحات و تجهیزات است.
راکتاندازهای ضد زره ایرانی؛ تسلیحات آماده صادرات به کشورهای دوست
۲۷ مهرماه امسال بود که طبق برجام موعد تحریمهای تسلیحاتی ایران به پایان رسید و این یعنی که ایران میتواند با استفاده از این فرصت تجهیزات و تسلیحات تولید خود را به راحتی و به تمام کشورهای دنیا صادر کند. امیر سرتیپ امیر حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان بر این نکته تاکید میکند که این حق ماست که مانند همه کشورهای دنیا نیازهای خود را تامین کرده و آنچه دیگران نیاز دارند را از طریق صادرات برای آنها تامین کنیم. به نظر میرسد تسلیحات و تجهیزات ضد زره یکی از گزینههای ایران برای صادرات به کشورهای مورد توجه ایران باشد.
کدام راکتاندازهای ضد زره ایرانی قابلیت صادرات دارند؟
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یکی از قوا و نیروهای مسلح کشورمان است که در حوزه ساخت تسلیحات و تجهیزات نیز فعالیتهای خوبی دارد. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به ویژه در سالهای اخیر به عنوان یک ظرفیت بسیار بالا با اتکا بر دانش نوین نظامی در دنیا تلاش دارد تا به روزترین تجهیزات و تسلیحات را طراحی کرده و بسازد. طراحی و تولید تسلیحات و تجهیزات ضد زره و ضد استحکامات یکی از حوزههایی است که به نظر میرسد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در آنها فعالیت خوبی داشته است و دو دستاورد با قابلیت برتر را در دست ساخت دارد. این قابلیتها به قدری کیفیت دارند که میتوان از آنها به عنوان دستاوردهای صادراتی نام برد.
راکتانداز ضد استحکامات قارعه
این راکت انداز از جدیدترین دستاوردهای سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که بدنه آن از جنس کامپوزیت طراحی و ساخته شده است که فقط یکبار قابلیت مصرف و شلیک را دارد.
وزن راکت انداز: ۸ کیلوگرم.
کالیبر: ۸۰ میلیمتری.
برد موثر: ۲۵۰ تا ۳۰۰ متر.
ویژگی خاص: عمل به صورت دو مرحله ای برای پاکسازی ساختمانها و استحکامات دشمن، سهولت حمل توسط نیروهای پیاده و یگان های تکاور، استفاده از فناوری سافت لانچ و قیمت تولید یک دهم قیمت خارجی.
راکتانداز ضد زره نافذ ۲
وزن راکت انداز: ۲۱ کیلوگرم.
جنس بدنه: کامپوزیت.
ویژگی و کاربری خاص: قابلیت استفاده به صورت سلاح دوش پرتاب ضد زره.
مهمات: مهمات این سلاح در مرحله اول از خرج گود استفاده می کند و کاربر در مرحله دوم می تواند از مهمات ضد نفر، ضد زره و ضد استحکامات در این سلاح بهره ببرد.