ولی جهانی صبح یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: برابر بررسی و بازدیدهای کارشناسان این ادارهکل از منطقه یادشده، طول این غار دستکم چهار هزار ساله حدود هفت متر و عرض دهانه آن حدود یک متر است.
وی تاکید کرد: با توجه موقعیت غار ورود به آن بدون تجهیزات تخصصی غیرممکن است. مسیر غار نیز صعبالعبور است و با توجه به بازدید و بررسی های باستانشناسی آثاری از عصر مفرغ در آن شناسایی شده است.
وی گفت: امیدواریم به زودی با تشکیل پرونده شاهد اضافه شدن این اثر ارزشمند حداقل چهار هزار ساله به جمع فهرست دیگر غارهای ثبتشده در فهرست آثار ملی کشور باشیم.
نزدیک به ۱۱۵ غار در گیلان شناسایی شده است که ۱۵ غار مورد اقبال گردشگران داخلی و خارجی واقع شده است و رشی، آویشو، دربند، دیار جان دیلمان از معروفترین این غارها هستند.
غار دربند رشی در اطراف سایت سیاهرود رودبار قدیمی ترین سکونتگاه انسان در ایران با بیش از ۲۳۰ هزار سال شناسایی شده که خود نشانگر حضور طولانی مدت انسان در این منطقه از جنگل ها است.
نتیجه مطالعات پارینه سنگی در غار دربند رشی رودبار در مجلات بین المللی دانشگاه هاروارد آمریکا ،دانشگاههای فرانسه ،مجلات تخصصی باستانشناسی و زمین شناسی ایران چاپ شده و همچنین این دستاوردها به لحاظ اهمیت آن در همایش های تخصصی ایران منتشر شده است.
بیش از یک هزار و ۲۰۰ اثر از گیلان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.