نمی توان بیش از این معیشت جامعه صیادی را با دریا گره زد
نمی توان بیش از این معیشت جامعه صیادی را با دریا گره زد
معین نیوز_رئیس سازمان شیلات ایران گفت : نمی توانیم بیش از این به منابع و ذخایر دریایی فشار وارد کرده و معیشت جامعه صیادی را با دریا گره بزنیم .

نبی اله خون میرزایی در حاشیه سفر به استان گیلان روز پنجشنبه در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا افزود : زنگ خطر در دریای خزر سالها پیش به صدا درآمده است. و به زودی این زنگ در آبهای جنوب هم به صدا در می آید.

وی عنوان کرد : از منظر سابقه شیلاتی استان گیلان جزو نخستین پایگاه های صید و صیادی کشور بوده و در واقع شیلات از شمال و از گیلان پایه گذاری شده است .

وی با اشاره به بهره برداری از منابع آبزیان دریا ، صید بی رویه در دوره شوروی سابق گفت : پس از فروپاشی شوروی نیز کشورهای تازه استقلال یافته پایبندی چندانی به رعایت ضوابط بهره برداری از منابع و ذخایر محدود دریا نداشتند و در مواردی منابع و ذخایر آسیب های غیر قابل برگشتی دیدند.

وی یکی از این آسیب های غیر قابل جبران را در منابع ماهیان خاویاری عنوان کرد و افزود: در سایر زمینه ها نیز نگران هستیم که این آسیب ها غیر قابل برگشت باشد .

خون میرزایی این سلسله عوامل را از دلایل کاهش ظرفیت صید در دریای خزر عنوان کرد و افزود : این ظرفیت ها به حداقل رسیده و ما نگران ذخایر و معیشت جامعه صیادی هستیم.

وی با بیان اینکه در آینده نزدیک فعالیت های شیلاتی در دنیا از صید و صیادی به سمت آبزی‌پروری تغییر جهت می یابد، تصریح کرد: صید در دنیا محدود و محدود تر شده و ضوابط محیط زیستی استفاده از دریا ها را با محدودیت بیشتری روبرو می کند.

وی تاکید کرد : در توسعه آبزی پروری به عنوان یک رویکرد جهانی محدودیتی وجود نداشته و تولیدات شیلاتی از آبزی‌پروری تامین می شوند . ایران طی ۴۰ سال با این مساله روبرو بوده و در سالهای اخیر روند توسعه آبزی پروری مسیری شتابان را طی کرده است.

خون میرزایی استان گیلان را در تغییر رویکرد به سمت آبزی پروری از استان‌های پیشتاز کشور اعلام کرد و افزود : گیلان در بخش آبزی پروری و استفاده از فعالیت های نوین در این زمینه از استان‌های پیشتاز است، در حال حاضر نیز در برخی موارد مانند تولید ماهیان خاویاری ،ماهیان گرمابی ، ماهیان زینتی و تکثیر و بازسازی ذخایر از استان‌های ممتاز کشور هست .

وی اضافه کرد : در تامین وضعیت نیازمندیهای کشور همچون تولید و پرورش بچه ماهیان گرمابی، بچه ماهیان خاویاری، زنجیره فرآوری تامین خوراک ،ماهیان زینتی و مواردی از این قبیل پشتیبان و تامین کننده نیاز کشور است .استان گیلان به جهت برخورداری از سواحل مناسب و فرهنگ دریاروی که در بخش عمده ای از جامعه نهادینه شده است در رویکردی جدید پرورش ماهی در دریا را در دستور کار خود قرار داد و امیدواریم این جامعه بتواند رویکرد نوین ما را در آبزی پروری تحقق بخشد.

وی تاکید کرد : باید فعالیت جامعه صیادی را با تغییر رویکرد به سمت فعالیت های آبزی پروری در دریا و قفس و تلفیق فعالیت هایشان با فعالیت گردشگری در سال با توجه به پهنه هایی که تعاونی های پره در اختیار دارند حرکت داد تا حمایتی دو جانبه  از سوی شیلات و میراث فرهنگی و گردشگری برای توسعه و تغییر فعالیتشان صورت گیرد .

رئیس سازمان شیلات ایران به ظرفیت بسیار وسیع تلفیق فعالیت آبزی پروری در دریا با صنعت گردشگری اشاره کرد و افزود : این روش می تواند در جذب گردشگر و افزایش تولید و اشتغال و رسیدن به ثبات در معیشت جامعه صیادی را در پی داشته باشد .

وی سرانه مصرف ماهی در کشور را در سال ۹۸ ، ۱۳ کیلو ۳۰۰ گرم اعلام کرد و گفت : با توجه به پیشتازی استان گیلان در صنعت آبزی پروری سرانه مصرف بالایی دارد که از میانگین کشوری بسیار بالاتر است ما نیز برای جایگزینی هرچه بیشتر مصرف گوشت قرمز و گوشت مرغ با فرآورده های آبزیان با برنامه های ترویجی ،توسعه ای و راه اندازی رستوران های شیلاتی با فرآورده های خاص شیلاتی و عرضه آن در فروشگاهها و مراکز عرضه اختصاص محصولات شیلاتی در کنار مراکز پرورش تلاش خواهیم کرد .

وی افزود : سرانه مصرف در گیلان به جهت فرهنگ آبزی مصرفی بالاست و براحتی با اقدامات توسعه ای می توان این امر را ترویج کرد و انتظار داریم مردم سایر نقاط از گیلان در این زمینه الگو بگیرند و مصرف سرانه را ارتقا ببخشند .

خون میرزایی ب بیان اینکه فرآورده های شیلاتی اعم از صید و آبزی پروری بر اساس قانون عرضه و تقاضا مشمول قیمت گذاری نمی شوند ، اظهار داشت: محصولات شیلاتی متاثر از افزایش قیمت در تمامی کالاها بوده اند و در حوزه آبزیان نیز با توجه به اینکه استان گیلان قطب پرورش و تولید ماهیان است و صید و صیادی از قدیم در آن رونق داشته و در واقع کانون تولیدی فرآوره های شیلاتی می باشد خوشبختانه قیمت این محصولات در استان گیلان بالا نیست مگر گونه خاصی مانند ماهی سفید که آنهم به جهت جایگاه ویژه این ماهی در سفره گیلانی هاست .

وی اضافه کرد : تقاضای بالا برای خرید ماهی سفید در بین مردم و تمایل گردشگران برای خرید این گونه موجب شده ماهی سفید قیمت بالاتری نسبت به سایر گونه ها داشته باشد اما ماهیان گرم آبی با توجه به ارزشی که دارند و کیلکاماهیان با توجه به ارزش بالای خوراکی قیمت چندان بالایی ندارد.

خون میرزایی با بیان اینکه بزرگترین مراکز تکثیر و رها سازی شیلاتی کشور در استان گیلان قرار دارد، گفت : بیشترین تعداد تولید و تکثیر بچه ماهی در منابع آبی گیلان اتفاق می افتد . شیلات تا مدت کوتاهی قادر به نگهداری از این بچه ماهیان است و هرچه بر میانگین وزن آنها افزوده می شود به غذای بیشتری نیاز دارند که هزینه تمام شده برای دستگاههای دولتی که این کار را انجام می هد بالاتر خواهد رفت ، در این رابطه فصل رها سازی نیز مهم است .

وی میزان ماندگاری بچه ماهیان پس از رها سازی را وابسته به آلودگی های رودخانه ها ، تالاب ها و منابع آبی دانست و تصریح کرد : هرچه آلودگی ها کمتر باشد ضریب بازماندگی بچه ماهیان افزایش می یابد اما متاسفانه در استان گیلان در برخی نقاط آلودگی آب بالاست. هرچه جریان روان آبها و رودخانه ها پاک تر و سالمتر باشد ضریب بازماندگی بالاتری خواهیم داشت . در سالهای اخیر همکاری خوبی بین جوامع بهره بردار و شرکت های تعاونی پره با شیلات صورت گرفته و کار تکثیر طبیعی و نیمه طبیعی با استفاده از توان آنها در حال انجام است .

وی الگوی تکثیر به روش طبیعی و نیمه طبیعی را استان مازندران اعلام کرد و افزود : خوشبختانه در گیلان نیز این فعالیت به خوبی شکل گرفته و در حال توسعه است ما رها سازی را با نیت بازسازی انجام می دهیم تا نتیجه آنرا در تور صیادان شاهد باشیم و معیشت آنان تامین شود .اما در واقع روشهای به صرفه تری مانند روش پرورش ماهی در قفس دریا و در سواحل وجود دارد که باید جامعه صیادی به آن سمت حرکت کند و شرکت های پره در این زمینه همکاری کنند.

وی خاطر نشان کرد : ما برای تداوم همکاری هیچ محدودیتی نداریم و به هر میزان که ظرفیت زیر ساختی و فنی تکنیکی مراکز تکثیر اجازه دهد در اختیار جامعه صیادی خواهیم بود تا بخشی از این کار را به دوش بکشند و بتوانند از این ظرفیت زیر ساختی برای تکثیر و رها سازی در منابع آبی دریای خزر و منابع استانی بهره بگیرند سالهای آینده نتیجه آنرا در تامین معیشت جامعه صیادی مشاهده کنند.

خون میرزایی در ادامه با بیان اینکه ، تولید بچه ماهی با اهداف مختلف صورت می گیرد، تاکید کرد: ما برای بازسازی ذخایری مانند ماهی و میگو و برای مراکز پرورشی کشور را مطابق با برنامه پیش برده و تعهد رهاسازی را انجام داده و نیاز مزارع پرورشی خود را در داخل کشور تامین کردیم اما در حال حاضر نیاز به واردات تخم چشم زده قزل آلا داریم .

وی خاطر نشان کرد: در ساهای گذشته میزان وابستگی ما در این زمینه بالا بود اما امسال ضریب خود اتکایی ما در داخل کشور افزایش پیدا کرده و نیازمان به واردات تخم چشم زده خارجی در سال ۹۹ بسیار کمتر از سالهای گذشته شده است و طی یک برنامه سه ساله نیاز ضریب خوداتکایی کشور به تخم چشم زده بسیار بالاتر خواهد بود .