به گزارش ایرنا، الی گرانمایه با انتشار پیامی در توئیتر پیشنهاد کرده که شرکتکنندگان در این جلسه پیرامون ترسیم یک نقشه راه فنی که بر اساس آن ایران سریعا از کاهش تعهدات برجامی بازگردد متمرکز شوند. او همچنین توصیه کرده که در خصوص اجرای تعهدات اقتصادی تروئیکای اروپایی (فرانسه، آلمان و انگلیس) و اتحادیه اروپا ذیل برجام برنامه ریزی شود.
شورای روابط خارجی اروپایی با حیاتی خواندن بازگشت ایران از کاهش تعهدات برجامی به منظور تسهیل بازگشت آمریکا به این توافق به اعضا پیشنهاد کرده تا طرفها با صدور بیانیهای از بازگشت فوری آمریکا به برجام استقبال کنند.
نشست غیررسمی وزیران امور خارجه دولتهای عضو برجام در تاریخ اول دی ۱۳۹۹ به صورت ویدئوکنفرانسی برگزار میشود.
این نشست متعاقب هفدهمین جلسه کمیسیون مشترک برجام که چهارشنبه گذشته در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزیران امور خارجه گروه ۴ به علاوه یک برگزار شد منعقد میشود. در این نشست شرکت کنندگان با گوشه چشمی به گمانهزنی ها درباره بازگشت دولت جدید آمریکا به برجام خواهان اجرای کامل این توافق شدند.
«میخائیل اولیانوف» سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین پس از پایان نشست یاد شده افزود که اعضای برجام تعهد قوی خود را نسبت توافق هسته ای و آمادگی برای تلاشهای فشرده دیپلماتیک در جهت اجرای کامل برجام مورد تاکید قرار دادند.
سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه و رییس هیات ایران در نشست کمیسیون مشترک برجام همچنین گفت: ما به جای حرف و گمانه زنی، به اعمال توجه میکنیم. ایران همواره مواضع خود را بصورت شفاف بیان کرده و حاضر است پس از بازگشت آمریکا به انجام تعهدات خود در برجام و اعاده وضعیت به شرایط ژانویه ۲۰۱۷، اجرای تعهدات برجامی خود که وفق بند های ۲۶ و ۳۶ برجام آنها را متوقف کرده است از سر بگیرد.
این در حالیست که رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تازگی در گفتوگو با خبرگزاری رویترز مدعی شد که احیای برجام در دوره ریاستجمهوری جو بایدن نیازمند حصول توافقی جدید است چرا که شرایط نسبت به گذشته تغییر زیادی داشته است.
وی ادعا کرد که موارد تخطی از برجام خیلی بیشتر از آن است که بتوان به راحتی به آن بازگشت.
مدیر کل آژانس در ادامه این ادعا افزود: نمیتوانم باور کنم که خیلی راحت از بازگشت به خانه اول حرف میزنند چرا که خانه اول دیگر وجود ندارد.
با این حال سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در واکنش به این اظهارات تصریح کرد که این توافق دوباره مذاکره نخواهد شد و در صورت احیای آن، نیازی به سند جداگانه نخواهد بود.
کاظم غریب آبادی در توئیتی نوشت: همانگونه که پیشتر هم گفتم، تنها نقش آژانس، نظارت و راستی آزمایی اقدام های مرتبط هسته ای و ارائه گزارش ها بروز رسانی واقعی در این خصوص است. ارائه هرگونه ارزیابی در مورد اینکه این تعهدات چگونه اجرا می شوند (بهعنوان مثال، اشاره به عباراتی مانند نقض)، قطعا فراتر از ماموریت محوله به آژانس بوده و باید از آن اجتناب شود.
وی تصریح کرد: آژانس نقش و سهم خود را به هنگام مذاکرات برجام ایفاء کرد. تعهدات اعضاء و وظایف آژانس به طور ظریف و دقیقی مکتوب شده و مورد توافق قرار گرفت و هر طرفی می داند که برای اجرای توافق چه کاری باید انجام دهد.
سفیر کشورمان با تاکید بر اینکه «برجام مورد مذاکره مجدد قرار نمی گیرد» ادامه داد: در صورت احیای آن، ضرورتی برای یک سند، توافق یا تفاهم جدید در رابطه با نقش آژانس نیز وجود ندارد. نیازی نیست که وضعیت را پیچیده تر کنیم.
ایران ۲ سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گامهایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش آغاز اما همواره اعلام کرده است در صورت بازگشت آمریکا به برجام و اجرای تعهدات برجامی از سوی دیگر طرف های این توافق بین المللی، گام های برداشته شده در مسیر کاهش تعهدات برجامی از سوی تهران به سرعت برگشت پذیر خواهد بود.