اسکلت های مکشوفه املش مربوط به دوره اشکانیان و ساسانیان است
اسکلت های مکشوفه املش مربوط به دوره اشکانیان و ساسانیان است
معین نیوز_معاون میراث‌فرهنگی گیلان گفت : پژوهش‌های انجام شده بر روی اسکلت‌های کشف شده منطقه لیارسنگ‌بن نشان می‌دهند که قدمت این گورهای باستانی به دوره‌های اشکانیان و ساسانیان باز می‌گردد.

به گزارش روز پنجشنبه روابط‌ عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان به ایرنا ، ولی جهانی بیان کرد:محوطه باستانی لیارسنگ‌بن یکی از  محوطه های مهم و ارزشمند گیلان به شمار می‌رود که در  فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده  و حرایم سه گانه آن مورد تایید وزارت و مورد تایید اداره کل ثبت آثار تاریخی وزارت میراث فرهنگی قرار گرفته است.

وی ادامه داد: این محوطه باستانی در یک برنامه بررسی و شناسایی به سرپرستی اینجانب در سال ۱۳۹۱ مورد شناسایی و طی یک برنامه کاوشی پنج ساله مورد بررسی و کاوش‌های دقیق باستان شناسی قرار گرفت که حاصل آن کشف حدود ۱۰۰ گور باستانی، تعداد قابل ملاحظه‌ای اشیاء ارزشمند تاریخی و اطلاعات بسیار مهمی از نوع و شیوه تدفین مردمان آن دوره بوده است.

جهانی افزود: بیش از ۹۰ درصد اسکلت‌های انسانی به دست آمده از این پژوهش‌ها سالم بوده که کیفیت این استخوان‌ها مورد توجه مراکز علمی به ویژه  پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور  و دانشگاه گیلان قرار گرفت که این امر در نهایت منجر به افتتاح و راه‌اندازی بخش آزمایشگاه انسان‌شناسی در پژوهشکده گیلان‌شناسی این دانشگاه برای نخستین بار شد.

معاون میراث‌فرهنگی گیلان گفت:برگزاری نمایشگاه اشیاء لیارسنگ‌بن املش در موزه ایران باستان تهران، چاپ و انتشار بیش از ده‌ها مقاله در مجلات داخلی و خارجی، تدوین هفت جلد گزارش پژوهشی باستان‌شناسی، ساماندهی کلیه اشیاء مکشوفه در سامانه جام، مرمت بسیاری از اشیاء کشف شده، انجام مطالعات انسان‌شناسی با همکاری پژوهشگران ایرانی و خارجی بخشی از اقدامات صورت‌گرفته برای معرفی این سایت ارزشمند باستانی است که با تلاش کاوشگران این اداره‌کل تا کنون به سرانجام رسیده است.

جهانی اضافه کرد: جدیدترین مطالعات و آزمایشات انجام شده بر روی اسکلت‌های مکشوفه  توسط مرکز مطالعات دانشگاه کالیفرنیا و همچنین دانشگاه کپنهاگ دانمارک  نشان می‌دهد که تمامی اسکلت‌های کشف شده در این سایت باستانی دارای DNA املش می‌باشند و با انجام آزمایشات سال‌یابی و همچنین شیوه مقایسه‌ای مشخص شد که قدمت محوطه باستانی لیارسنگ‌بن به دوره‌های اشکانیان و ساسانیان بر می‌گردد.

وی با اشاره به اهمیت این یافته‌های علمی گفت: یافته‌های یادشده از آن جهت از اهمیت بالایی برخوردار است که برای نخستین بار آزمایشات DNA بر روی انسان‌هایی که در بازه زمانی ۱۸۰۰ تا ۲۳۰۰ سال پیش در شمال کشور می‌زیسته‌اند به انجام رسیده است که نتایج آن می‌تواند در مطالعات پژوهشی و دانشگاهی مورد استفاده اساتید و دانشجویان قرار گیرد.

معاون میراث‌فرهنگی گیلان اظهار داشت:  کاوش‌های این محوطه باستانی در سال جاری به دلیل عدم تخصیص اعتبار لازم از سوی کمیته برنامه‌ریزی شهرستان املش متوقف شده که امید است در سال آتی و با رفع موانع مالی موجود، مجددا کاوش‌های باستان‌شناسی بر روی این سایت از سر گرفته شود.

شهرستان املش با مساحت تقریبی ۳۵۰ کیلومتر مربع در فاصله ۷۵ کیلومتری شهرستان رشت و در ۱۶ کیلومتری شهرستان رودسر و شهرستان لنگرود قرار دارد.

قدمت این شهر به دوران سلطنت شاه عباس صفوی بر می‌گردد. در این دوران امرایی به نام‌های ولی سلطان صوفی و بهرام علی صوفی به امر شاه عباس به حکومت رانکوه و دیلمان منصوب و در املش سکنی گزیدند. از خانواده‌های قدیمی املش می‌توان به خاندان صوفی،محمدی کیاکلایه املشی و بیقاله‌ها و رمضانی نام برد که در گذشته دارای نفوذ بودند.

کشف آثاری از قرون گذشته در این منطقه، حاکی از این است که املش سابقه کهن تاریخی پیش از اسلام را دارد.از لحاظ جغرافیایی – تاریخی، املش ناحیه‌ای مستعد است که کشف آثاری از سده‌های پیشین، حکایت از پیشینه کهن تاریخی پیش از اسلام آن دارد. در املش آثار باستانی مهمی همچون کوزه‌های زرین و گلی از اشکال حیوانات، مجسمه و سلاح‌های انسانی به دست آمده‌است، که از جنس برنز، نقره و طلا ساخته شده‌اند. این اشیای باستانی گاهی در جریان حفاری‌های غیرمجاز یا توسط باستان شناسان از گورستان‌ها به دست آمده‌است. قدمت برخی از این آثار به اواخر هزاره دوم و اوایل هزاره قبل از میلاد مسیح برمی گردد.