جنایت‌ خانوادگی، پدیده‌ای که امنیت جامعه را به چالش می‌کشد
جنایت‌ خانوادگی، پدیده‌ای که امنیت جامعه را به چالش می‌کشد
معین نیوز_زنی به دست همسرش به قتل رسید، برادرکشی بخاطر اعتیاد، قتل دختر توسط پدر بدلیل تاخیر در بازگشت به منزل، اینها نمونه‌هایی از جنایاتی است که طی ماه‌های اخیر رخ داده است، جنایت‌هایی که اگر به موقع کنترل نشود می‌تواند جامعه را به سمت ناامنی می کشاند.

در هفته اخیر وقوع ۲ قتل خانوادگی در استان کرمانشاه باز هم نگاه ها را به سمت خشونت‌هایی که در دل خانواده رخ می‌دهد معطوف کرد، در حادثه نخست مرد میانسالی پس از قتل همسرش با شلیک گلوله به زندگی خود نیز خاتمه داد، حادثه تلخی که کام مردم را در نخستین روز آذر تلخ کرد.

در حادثه دیگر نیز نوجوان ۱۵ ساله‌ای دست به تفنگ می‌شود و به دلیل آنچه اعتیاد و اذیت و آزار خانواده عنوان شده به برادر ۲۴ ساله اش در خواب شلیک کرده و وی را به قتل می‌رساند.

وقوع این ۲ حادثه تلخ خانوادگی کمترین پیامدش سست شدن بنیان مقدس ترین و ناامن شدن امن ترین مکان هاست، جایی که مامن هر فردی به حساب می آید و سرپناهی ایمن در برابر تمام ناملایمات باید باشد.

قرار دادن این ۲ حادثه تلخ در کنار حوادث مشابهی که طی ماه های اخیر در استان کرمانشاه رخ داده بی تردید زنگ خطری است که اگر به موقع هوشیارمان نکند باید منتظر حوادث و اتفاقات تلخ تری نیز باشیم.

ناتوانی در کنترل خشم، گرفتن تصمیم های عجولانه، جنون های آنی و … همگی زمینه ساز وقوع حوادثی هستند که آتش آن نه تنها دامن یک یا چند خانواده، بلکه به کل جامعه سرایت می کند، شعله های سرکش اختلافات خانوادگی به مراتب می تواند سوزنده تر از حوادث اجتماعی باشد چرا که تاثیرش به مراتب مخرب تر از بسیاری جنایات دیگر است.

اگر ما یاد بگیریم که مرگ و قتل عزیزانمان و در نهایت هرگز چاره حل مشکلات نیست، اگر به این باور برسیم راه چاره‌ای در پس هر اختلافی وجود دارد و اینکه می‌توان عاقلانه برای رفع مشکلات تصمیم گرفت،  لذا هرگز دست به اسلحه و چاقو نخواهیم شد.

کنترل خشم در زمان بروز اختلافات خانوادگی کلید موفقیت ما در برون رفت از مشکلات پیش آمده خواهد بود، موضوعی که ما را از تصمیمات آنی و هیجان زده پرهیز داده و جلوی بسیاری از حوادث تلخ که آسیب هایش سال ها گریبانگیر ما خواهد بود، را می‌گیرد.

موضوع دیگری که می تواند در زمان بروز مشکلات خانوادگی به ما کمک کند استفاده از ظرفیت ریش سفیدان و بزرگان فامیل است، افرادی که سال ها بار تجربه را به دوش می‌کشند و پستی و بلندی‌های زیادی را دیده‌اند، معتمدانی که هم روی خوش زندگی را دیده و هم روی بدش را، بزرگترهایی که چه بسا با پند و نصیحتی یادمان بیاورند این عزیز مغضوب شده روزگاری عزیزتر از جان‌مان بوده‌اند.

استفاده از مراکز مشاوره که بسیاری از سازمان‌ها و دستگاه‌ها از جمله نیروی انتظامی به صورت رایگان در اختیار شهروندان قرار داده‌اند راهکار مناسب دیگری است که می‌تواند به حل بسیاری مشکلات کمک کند، اختلافاتی که شاید در ابتدا کوچک به نظر برسند اما به مرور بزرگ و بزرگ تر شده و در نهایت ممکن است تبدیل به موضوعی لاینحل شود.

مراکز مشاوره با در اختیار داشتن کارشناسان مجرب، توانسته‌اند در سال های اخیر بسیاری از مشکلات را رفع و حتی اختلافات خانوادگی زیادی را به مصالحه کشانده و از فروپاشی آنها جلوگیری کنند.

موضوع مورد بحث دیگر که حتما نیازمند فرهنگ سازی است عدم انتشار تصاویر خشونت آمیزی که چه در دل خانواده و چه در سطح جامعه رخ داده است، تصاویری که نه تنها به بهبود وضعیت کمک نمی‌کند بلکه تنها مرج خشونت و وحشت خواهد بود.

انتشار تصاویر قتل و جنایت های رخ داده در فضای مجازی با هر قصد و نیتی که باشد تنها باعث ترویج خشونت و به مرور عادی انگاری این حوادث می‌شود، اتفاقی که اگر رخ دهد جامعه را برای گسترش قتل های خانوادگی و دیگر خشونت‌های پیرامونی آماده تر می‌کند.

آثار مخرب ترویج خشونت در فضای مجازی بی شک دامن خود و خانواده هامان را نیز خواهد گرفت، چه بسا فیلم و تصاویری که خودمان منتشر کننده آن هستیم اولین بازدیدکنندگان آن خانواده و دیگر عزیزان‌مان باشند و اولین تاثیرات روانی منفی برای آنان عارض شود.

هرچند در این میان به نظر می‌رسد برخی مجازات تعیین شده برای قتل‌های خانوادگی و همچنین انتشار تصاویر خشونت بار در فضای مجازی از بازدارندگی لازم برخورد نیست، از این رو انتظار می‌رود دستگاه قضایی در کنار قاطعیتی که برای برخورد با بسیاری جرائم دارد در این موارد نیز مجازات‌های سختگیرانه تری اعمال کند تا کمتر شاهد چنین جنایات و شیطنت‌هایی باشیم.

و در نهایت اینکه بیاموزیم هرگز در زمان عصبانیت و خشم تصمیم نگیریم، اگر به مشکل برخوردیم از نصایح و تجربیات ریش سفیدان و بزرگان استفاده کنیم و در صورت به نتیجه نرسیدن به مراکز مشاوره اعتماد و راهنمایی آنان را در زندگی بکار ببریم و یاد بگیریم که مروج خشونت با انتشار تصاویر قتل و دیگر جنایات نباشیم.